Tuesday 27 March 2012

Τσερνόμπιλ: Νέα μέτρα για τη μείωση της ραδιενέργειας

Η συναρμολόγηση της νέας σαρκοφάγου του Τσερνόμπιλ, που προορίζεται να μειώσει την απειλή της ραδιενέργειας, θα ξεκινήσει στις 26 Απριλίου, επέτειο αυτής της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

«Η κατασκευή της σαρκοφάγου στη μονάδα του Τσερνόμπιλ θα αρχίσει στις 26 Απριλίου», αναφέρει η προεδρία σε ανακοίνωση επικαλούμενη τον αρχηγό του κράτους Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος παρευρίσκεται σε σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ενέργεια στην Σεούλ.

Η πρώτη φάση της συναρμολόγησης του μεγάλου τοξοτού θόλου ύψους 108 μέτρων που θα ζυγίζει 20.000 τόνους έχει ήδη αρχίσει φέτος, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), υπεύθυνη για τη διαχείριση των πόρων που προβλέπονται για το έργο αυτό.

«Τα αναγκαία κονδύλια είναι διαθέσιμα και οι εργασίες γίνονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, χωρίς καθυστέρηση, έτσι ώστε η νέα σαρκοφάγος να έχει ολοκληρωθεί και εγκατασταθεί πάνω από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα στα μέσα του 2015, όπως είχε προγραμματιστεί», δήλωσε ο ''Αντον Γιούσοφ, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της ΕΤΑΑ.

Η κοινοπραξία Novarka που αποτελείται από τις γαλλικές εταιρίες, Bouygues και Vinci, το 2007 κέρδισε το διαγωνισμό για την κατασκευή μιας νέας αεροστεγούς σαρκοφάγου που θα συναρμολογηθεί στον χώρο κοντά στον αντιδραστήρα, και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί πάνω από την παλιά σαρκοφάγο.

Το συνολικό κόστος αυτής της επιχείρησης εκτιμάται σε 1,5 δισ. ευρώ.

http://www.ecofinder.gr/news/ΜΟΛΥΝΣΗ/1/Τσερνόμπιλ_Νέα_μέτρα_για_τη_μείωση_της_ρα διενέρ γειας

No comments: