Wednesday 28 March 2012

Ακίνητα: να καταργήσει το χαράτσι της ΔΕΗ υπόσχεται η ΝΔ – Τι προτείνει

Για ανάγκη αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των ακινήτων και αποκατάστασης του κλίματος που επικρατεί στην αγορά έκανε λόγο ο υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας μετά από τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α).

Μάλιστα ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ως “επαχθέστατο” και υποσχέθηκε την κατάργησή του αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές.

Αναλυτικότερα η ΝΔ προτίθεται να προχωρήσει σε:

* Κατάργηση της φορολόγησης ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και ταυτόχρονη κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

* Δημιουργία ΕΤΑΚ (Ενιαίου Τέλους Ακινήτων) με ταυτόχρονη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του και με εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

* Αναπροσαρμογή του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.

* Μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19%.

* Διατήρηση της αναστολής του Πόθεν Έσχες – για οποιαδήποτε κατοικία – για 3 χρόνια (2011 έως και 2013), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (αρθ. 28, Ν. 3986/2011).

* Υπαγωγή σε αυτοτελή φορολογία 20% του ποσού της αποπληθωρισμένης υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων για ποσά άνω κάποιου ορίου.

* Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης ακινήτων στα επίπεδα των ευρωπαϊκών χωρών.

* Επανεξέταση των συντελεστών φορολογίας, κληρονομιάς και γονικής παροχής στην κατεύθυνση της απλούστευσης και της μείωσης.

* Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.

* Πάγωμα των Αντικειμενικών Αξιών για 5 έτη (2010 έως και 2014).

* Καθολική καθιέρωση – από 1/1/2013 δια μέσου Συμβολαιογράφων – της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων, φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και δυνατότητα δημιουργίας – για πρώτη φορά – ηλεκτρονικού εθνικού περιουσιολογίου».

http://www.econews.gr/2012/03/28/akinita-eidiko-telos-dei-nd/

No comments: