Wednesday 28 March 2012

Βομβαρδισμοί για το πετρέλαιο στο Νότιο Σουδάν

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Σουδάν και το Νότιο Σουδάν για τις πλούσιες σε πετρέλαιο παραμεθόριες περιοχές. Πρόκειται για τις χειρότερες συγκρούσεις εδώ και ένα χρόνο, από τότε που οι δύο χώρες χωρίστηκαν.

Ο Γενικός Γραμματέας τον Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στην περιοχή, που έζησε τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου πριν το Νότιο Σουδάν ανεξαρτητοποιηθεί πέρυσι τον Ιούλιο.

Το πετρέλαιο εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία συγκρούσεων μεταξύ των δυο χωρών, που συνεχίζουν να μάχονται για την οριοθέτηση των συνόρων και άλλα θέματα που δεν έχουν επιλυθεί.

Το Νότιο Σουδάν κατήγγειλε ότι την Τρίτη πολεμικά αεροπλάνα του Σουδάν βομβάρδισαν πετρελαιοπηγές στην πόλη Μπεντιού, στο κρατίδιο Ούνιτι.

Προηγουμένως, δυνάμεις των δυο χωρών είχαν συγκρουστεί στη συνοριακή πόλη Τζαου.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Πληροφόρησης του Νοτίου Σουδάν, Barnaba Marial Benjamin, κατήγγειλε ότι «χωρίς να δεχτεί καμία πρόκληση, το Σουδάν έριξε βόμβες στη Τζαου, πριν εισβάλλουν οι στρατιωτικές δυνάμεις και η πολιτοφυλακή».

«Το Νότιο Σουδάν αναχαίτισε τους εισβολείς πίσω στην πόλη Χελγκίγκ, στο Σουδάν», προσέθεσε.

Σημειώνεται ότι τους βομβαρδισμούς της Τρίτης επιβεβαίωσε και η κοινοπραξία «Greater Nile Petroleum Operating Company» (GNPOC), που εκμεταλλεύεται στις πετρελαιοπηγές.

http://www.econews.gr/2012/03/28/petrelaio-notio-soudan/

No comments: