Thursday 29 March 2012

Υδρογονάνθρακες: ενδιαφέρον Delek και Noble για γεωτρήσεις στο Αιγαίο

Ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα καθώς και τη βεβαιότητα για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου δήλωσε η ισραηλινή εταιρεία Delek Drilling, που μαζί με την αμερικανική Noble Energy πραγματοποιούν έρευνες στα κυπριακά «οικόπεδα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, αυτό προέκυψε από τη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της ισραηλινής εταιρείας Γκιντεόν Τάντμορ στο συνέδριο του «Economist» με θέμα τις ενεργειακές εξελίξεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Delek δήλωσε ότι «το κοίτασμα της Λεβαντίνης επεκτείνεται και στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «η Dellek θα είναι εδώ στις έρευνες για φυσικό αέριο».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας kathimerini.gr, η Delek αλλά και η αμερικανική Noble Energy εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τις έρευνες σε συναντήσεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο περιθώριο συνεδρίου στην Αθήνα.

Οι δύο εταιρείες προσβλέπουν σε κοιτάσματα στην περιοχή της Κρήτης, ανάλογα με αυτά που εντοπίστηκαν σε Ισραήλ και Κύπρο.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο του «Economist» ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι «σε λίγα χρόνια με βάση τα κοιτάσματα της Κύπρου, του Ισραήλ, και ελπίζουμε και με τα δικά μας, θα μιλάμε για τον τρίτο διάδρομο ενέργειας προς την Ευρώπη, μετά από αυτόν του ρωσικού κι εκείνον του αζερικού αερίου».

Επιπλέον δήλωσε ότι στο τέλος του χρόνου θα αρχίσουν να δουλεύουν τα πρώτα γεωτρύπανα στα «οικόπεδα» των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου, επισημαίνοντας ότι στις 2 Ιουλίου λήγει ο σχετικός διαγωνισμός για τα τρία «οικόπεδα» και αμέσως μετά θα προκηρυχθεί νέος για την παραχώρηση 10 με 15 χερσαίων περιοχών προς έρευνες.

http://www.econews.gr/2012/03/29/udrogonanthrakes-delek-noble/

No comments: