Thursday 29 March 2012

Κινδυνεύει με "ακύρωση" ο Nabucco λόγω ΑΟΖ

Η πολιτική διαμάχη ανάμεσα στην Ρουμανία και την Βουλγαρία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην Μαύρη Θάλασσα κινδυνεύει να "τινάξει" στον αέρα το έργο του – ευρωπαϊκού- αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, καθώς οι δύο πλευρές φαίνεται πως δεν πρόκειται, τουλάχιστον στο προσεχές διάστημα, να καταλήξουν σε συμφωνία.

Νομικής φύσεως, σημαντικές, ωστόσο, εκκρεμότητες, που έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων συνόρων ενδέχεται τελικά να απειλήσουν την βιωσιμότητα του έργου.

Η Βουλγαρία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ρουμανία για την επίλυση των ζητημάτων αυτών πάνω από 20 χρόνια, ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική πρόοδος.

Συνέπεια αυτού μπορεί να είναι η αλλαγή της διαδρομής τελικά που θα ακολουθήσει ο αγωγός Nabucco, εφόσον προχωρήσει η κατασκευή του, κάτι που θα αποβεί επιβλαβές για την Βουλγαρία καθώς φαίνεται πως θα την "προσπεράσει", στην περίπτωση, δηλαδή, που προχωρήσει η διευθέτηση της συμφωνίας για την χάραξη της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ρουμανία και την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι η Σόφια στο μεταξύ προωθεί την υλοποίηση του εν λόγω έργου σταθερά, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα "πέρασε" από το κοινοβούλιο της χώρας η απαιτούμενη έγκριση για το έργο.

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Και αυτό προβλέπεται να πραγματοποιηθεί είτε μέσω του "μικρού" Nabucco ή αλλιώς "Nabucco-West" και της σύνδεσης του με τον αγωγό που προωθεί η Τουρκία με το Αζερμπαϊτζάν (πρόκειται για τον TANAP), είτε εντάσσεται στο πλαίσιο η Βουλγαρία, είτε όχι.

http://www.energypress.gr/news/Kindyneyei-me-akyrwsh-o-Nabucco-logw-AOZ

No comments: