Thursday 29 March 2012

Μπαίνει όλο και πιο δυνατά στο παιχνίδι ο TAP

Έδαφος φαίνεται να κερδίζει σταδιακά ο Trans Adriatic Pipeline (TAP) τόσο διεθνώς όσο και στους σχεδιασμούς της ελληνικής πλευράς, όπως παραδέχτηκε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου.

Ερωτηθείς για τις επαφές που είχε προ ημερών στην Ελβετία με την ομόλογό του υπουργό Ν. Λεατάρ (ένας από τους βασικούς μετόχους του σχεδίου είναι η ελβετική EGL), απάντησε αναφερόμενος ειδικά στον αγωγό ότι μπορεί να μην συμπεριελήφθη ονομαστικά στο μνημόνιο για την ενέργεια, ωστόσο το θέμα συζητήθηκε.

Σε ερώτηση, δε, για το πώς αντιμετωπίζει πλέον η ελληνική κυβέρνηση το θέμα του TAP απάντησε ότι "τα πράγματα έχουν αλλάξει, έχουμε κάνει ένα βήμα πιο κοντά, και ενώ παλαιότερα περιοριζόμασταν απλώς στο να λέμε ότι θα βοηθήσουμε την κοινοπραξία στην αδειοδότηση, πλέον συζητούμε μαζί τους", χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.

Υπενθυμίζουμε πως αν και δεν τον ονομάζει, το ελληνο-ελβετικό μνημόνιο, αναφέρει πως οι δύο χώρες αναγνωρίζουν τη σημασία του Νοτίου Διαδρόμου για τη μεταφορά του αερίου της Κασπίας και της Μ. Ανατολής προς την Ευρώπη, πως είναι ενήμερες για τα διαφορετικά projects που αποσκοπούν στην υλοποίηση του σκοπού αυτού, και πως θα συνεργαστούν προς την κατεύθυνση των συνεργιών που μπορούν να συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της Ευρώπης, με στόχο τη μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο.

Τον στηρίζουν και οι ΗΠΑ υπό όρους…

Ιδιαίτερη όμως σημασία έχει η μνεία που επίσης έκανε χθες στον TAP και ο πρέσβης, ειδικός εκπρόσωπος σε θέματα ενέργειας της Ευρασίας του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρ. Μόρνιγνσταρ.

Αφού επεσήμανε ότι επελέγη πρόσφατα από την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαιτζάν έναντι του αντίστοιχου Ελληνο-Τουρκο-Ιταλικού σχεδίου (ITG), τόνισε ότι οι ΗΠΑ τον στηρίζουν υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα διασφαλίσει τη μεταφορά μη ρωσικού αερίου στις χώρες της Βαλκανικής, ότι θα αποτελέσει εμπορικά βιώσιμο σχέδιο και ότι θα προσφέρει δυνατότητες για επέκταση της χωρητικότητας. Για να προσθέσει ότι οι ΗΠΑ θα ευνοούσαν τον TAP, και τη συνεργασία του με το σχέδιο του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού, ώστε μέσω του Ελληνο-Βουλγαρικού τμήματος του τελευταίου, να τροφοδοτηθούν και οι χώρες βόρεια της Ελλάδας που σήμερα καλύπτουν τις ανάγκες τους αποκλειστικά με ρωσικό αέριο.

Όσο για τον διευθυντή Ελλάδος του TAP, Ρ. Σκούφιας, χαρακτήρισε σημαντικό επίτευγμα για τη χώρα μας τη συμφωνία με την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ήταν η καλύτερη οικονομικά και τεχνικά λύση, και εκτίμησε ότι η χωρητικότητά του θα φτάσει στα 10 δισ. κυβικά μέτρα, καθώς επίσης πως η κατασκευή και λειτουργία του θα δημιουργήσει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας.

http://www.energypress.gr/news/Mpainei-olo-kai-pio-dynata-sto-paihnidi-o-TAP

No comments: