Wednesday 18 April 2012

Αύξηση 10,3% στην τιμή του πετρελαίου «βλέπει» το ΔΝΤ

Θετικό ήταν χθες το κλίμα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, με τους επενδυτές να έχουν αναθαρρήσει από τα καλά αποτελέσματα του α' τριμήνου των αμερικανικών κολοσσών καθώς και από την ισπανική δημοπρασία, που απομάκρυναν -τουλάχιστον πρόσκαιρα- τις ανησυχίες τους για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Ενδιαφέρον είχε και η έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία το ταμείο αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του για την τιμή του πετρελαίου στην πορεία της φετινή χρονιάς, προβλέποντας αύξηση 10%, ενώ στην έκθεση Ιανουαρίου προέβλεπε πτώση της τιμής.

Επιπροσθέτως, το Ταμείο παρατηρεί πως αύξηση 50% στην τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να κατεβάσει τον πήχυ της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 1,25%.

Αργά χθες το βράδυ, ο παγκόσμιος δείκτης ενός καλαθιού εμπορευμάτων Thomson Reuters-Jefferies CRB ενισχυόταν κατά 0,58% στις 302,50 μονάδες, ύστερα από ένα διήμερο απωλειών.

Η τιμή του χαλκού είχε ενισχυθεί από το χαμηλότερο επίπεδο του τριμήνου, διαμορφούμενη αργά χθες το βράδυ στα 8.055 δολάρια/τόνο, υψηλότερα κατά 0,9% σε σχέση με το προχθεσινό της κλείσιμο.

Οι ανησυχίες για τους ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Κίνα, ύστερα από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Μεγάλη Παρασκευή και έδωσαν τον τόνο στις συναλλαγές της Δευτέρας, αντικαταστάθηκαν από τις συζητήσεις πως η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής σόγιας αγοράζει σόγια από τις ΗΠΑ.

Στην αγορά αγροτικών προϊόντων του Σικάγου, η τιμή του συμβολαίου σόγιας για το μήνα Μάιο ενισχυόταν κατά 0,7% στα 14,29 δολάρια ανά μπούσελ, ενώ τη Δευτέρα είχε υποχωρήσει κατά 1,2%.

Ο χρυσός υποχωρούσε χθες, επί τρίτη συνεχή ημέρα, στην πιο μακρά περίοδο απωλειών του τον τελευταίο μήνα, δεχόμενος πιέσεις από τεχνικές πωλήσεις, Η τιμή spot υποχωρούσε χθες κατά 0,5% στα 1.643,91 δολ./ουγκιά, έχοντας καταγράψει το τελευταίο διήμερο απώλειες άνω του 2%, ύστερα από τις πιέσεις που δέχεται το ευρώ εξαιτίας των ανησυχιών για την εξέλιξη που θα έχει η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Η τιμή του πετρελαίου Brent είχε περάσει αργά το βράδυ σε οριακά κέρδη, καταγράφοντας άνοδο 0,06% στα 118,78 δολάρια/βαρέλι, ενώ προηγουμένως υποχωρούσε σε ένα ασταθές κλίμα συναλλαγών.

Πηγή: "Ημερησία", 18.04.2012


http://www.energypress.gr/news/Ayxhsh-10-3-sthn-timh-toy-petrelaioy-blepei-to-DNT

No comments: