Tuesday 24 April 2012

Τελεσίγραφο ΡΑΕ σε 15 εταιρείες προμήθειας: Πληρώστε μέχρι τις 15 Μαΐου ειδάλλως…

Πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στα φέσια της αγοράς ηλεκτρισμού καθιερώνει η ΡΑΕ, η οποία δίνει περιθώριο μέχρι τις 15 Μαΐου, σε 15 εταιρείες προμήθειας προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν απέναντι στο ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Οι εταιρείες αυτές φέρονται να μην έχουν καλύψει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές ή/και να έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το λειτουργό και το διαχειριστή της αγοράς.

Οι επιστολές της ΡΑΕ θα σταλούν προς τους αποδέκτες τους πιθανόν ακόμη και μέσα στη μέρα και σε αυτές η ανεξάρτητη αρχή, θα προειδοποιεί ρητά ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η ανεξάρτητη αρχή θα κινήσει αυτόματα τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων περιλαμβανομένης και της ανάκλησης της άδειας.

Σημειώνεται ότι τόσο ο ΛΑΓΗΕ όσο και ο ΑΔΜΗΕ, μετά από αίτημα της ανεξάρτητης αρχής, έχουν παραδώσει στη ΡΑΕ δύο λίστες, στις οποίες περιλαμβάνονται: στην πρώτη τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν σήμερα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προμήθειας και στη δεύτερη οι εγγυητικές επιστολές που πρέπει να καταβάλει η κάθε εταιρεία χωριστά ανάλογα με το πελατολόγιο που διατηρεί.

Έτσι για παράδειγμα ενώ οι εγγυήσεις έπρεπε να είχαν κατατεθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου, επί συνόλου 15 εταιρειών, μόλις 2 είχαν συμμορφωθεί και οι υπόλοιπες δεν έχουν καταθέσει εγγύηση. Τα ποσά μονό μικρά δεν είναι και για το μεγαλύτερο προμηθευτή μεταφράζονται σε ποσά της τάξης των αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ονομάτων των εταιρειών που έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς με το ΛΑΓΗΕ ή / και το ΔΕΣΜΗΕ» περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα της αγοράς

Παρά το μεγάλο αριθμό των εταιρειών που εμφανίζονται ασυνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους, πάντως, οι αρμόδιες αρχές, δηλαδή η ΡΑΕ, ο ΛΑΓΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν με κάθε κόστος, την επανάληψη του φαινομένου της Energa & Hellas Power. «Δεν πρόκειται να καλύψουμε κανέναν, δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθούν οι περιπτώσεις Energa & Hellas αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές που τονίζουν ότι δεν πρόκειται υπάρξει καμία παρέκκλιση από τα όσα ρητά αναφέρονται στους νόμους και θα ανακληθούν άδειες

Θυμίζουμε ότι η αρχή έγινε με την υπόθεση της Vivid Power, η οποία πάντως διαφέρει σε σύγκριση με τις περιπτώσεις άλλων εταιρειών εμπορίας, καθώς στη βουλγαρική εταιρεία υπάρχουν υπόνοιες ότι πιθανόν να έχουν τελεστεί διάφορες πράξεις που πιθανόν να εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο.

http://www.energypress.gr/news/Telesigrafo-RAE-se-15-etaireies-promhtheias:-Plhrwste-mehri-tis-15-Maioy-eidallws

No comments: