Friday 13 April 2012

Πετρέλαιο με πίστωση 180 ημερών από το Ιράν για προσέλκυση αγοραστών

Μέτρα προσέλκυσης αγοραστών πετρελαίου υιοθετεί το Ιράν, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ακόμη και η πίστωση 180 ημερών, η οποία μεταφράζεται σε έκπτωση των τιμών του πετρελαίου κατά 1,2 - 1,5 δολ. ανά βαρέλι.

Αξιωματούχοι των χωρών του Κόλπου αλλά και της Ευρώπης τόνιζαν ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να καλύψει με τις νέες τιμολογιακές διευκολύνσεις τα προβλήματα που προκύπτουν από τις δραστικές περικοπές χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της Τουρκίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Ωστόσο, παρά την απειλή του ευρωπαϊκού εμπάργκο κατά των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου και τη διακοπή, ήδη, εμπορικών σχέσεων με Ελλάδα, Ισπανία και Γερμανία οι οποίες σκιάζουν τις ιρανικές εξαγωγές, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ 24 ώρες πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με την ομάδα των «πέντε» της Δύσης δηλώνει αμετακίνητος στην εφαρμογή των δικαιωμάτων της χώρας του για την ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα υποχωρήσει ούτε χιλιοστό από τα πυρηνικά της δικαιώματα». Οι δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της ομάδας «5+1» (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna, ο Ιρανός πρόεδρος ανέφερε: «Συμβουλεύω τους εχθρούς και τις αλαζονικές δυνάμεις να αλλάξουν συμπεριφορά απέναντι στο κράτος αυτό». Η συνάντηση με την ομάδα των «5+1» θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Κωνσταντινούπολη.

http://www.energypress.gr/news/Petrelaio-me-pistwsh-180-hmerwn-apo-to-Iran-gia-proselkysh-agorastwn

No comments: