Thursday 26 April 2012

2000 φωτοβολταϊκές επενδύσεις «κολλημένες» στον αναπτυξιακό

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, όμως ακόμη και σήμερα, τρία χρόνια μετά την κατάργηση της υπαγωγής των φωτοβολταϊκών στον αναπτυξιακό, υπάρχει μεγάλος αριθμός παλιών αιτήσεων, που περιμένει στην ουρά για να ξεμπλέξει από το λαβύρινθο της γραφειοκρατίας και να πάρει το πράσινο φως της επιχορήγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν περίπου 2000 επενδύσεις που έχουν πάρει ήδη πράσινο φως και έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό, ακόμη δεν έχουν μπει στη διαδικασία καταβολής της επιδότησης, με διάφορα προσχήματα.

Η τελευταία αφορμή για καθυστέρηση, δόθηκε μετά το πρόσφατο σκάνδαλο και τις καταγγελίες περί χρηματισμού υπαλλήλων της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου ανάπτυξης. Η διεύθυνση ξηλώθηκε, η εξουσιοδοτική διαδικασία άλλαξε, όμως δύο μήνες μετά, η υπηρεσία ακόμη δεν έχει πάρει μπροστά και τα έργα παραμένουν κολλημένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν επενδύσεις που έχουν πάρει το πράσινο φώς της αρμόδιας επιτροπής και υπάρχει θετική απόφαση για υπαγωγή σχεδόν 8 μήνες πριν, από το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ωστόσο ακόμη και σήμερα οι εγκρίσεις αυτές δεν έχουν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, εγκλωβίζοντας τα έργα σε μια ατέρμονη γραφειοκρατική αναμονή.

Και βέβαια η δημοσίευση της υπαγωγής στον αναπτυξιακό στην εφημερίδα της κυβέρνησης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για μία επένδυση, καθώς από τη στιγμή που επισημοποιείται και τυπικά η υπαγωγή, αλλάζουν οι όροι στο δανεισμό της επένδυσης. Έτσι ακόμη και εάν δεν καταβληθεί άμεσα η επιχορήγηση, οι τράπεζες σταματούν να ζητούν από τον επενδυτή να εξυπηρετεί το κεφάλαιο του δανείου του και πληρώνονται μόνο οι τόκοι.

Απέναντι στις έντονες διαμαρτυρίες που έχει προκαλέσει από τους επενδυτές η κατάσταση αυτή, η απάντηση που δίνεται από τους αρμόδιους του υπουργείου ανάπτυξης, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη απόγνωση σε όσους περιμένουν τα χρήματα της επιδότησης. Και αυτό διότι η επανεκκίνηση της διαδικασίας και η έναρξη των δημοσιεύσεων για νέες υπαγωγές, αναμένεται να γίνει μετά τις εκλογές, γεγονός που πιθανόν να δημιουργήσει νέο ρεκόρ καθυστερήσεων στον πολύπαθο αναπτυξιακό.

Και βέβαια καθώς τα γραφειοκρατικά προβλήματα έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς, δημιουργείται η αίσθηση ότι πολύ δύσκολα θα επαναληφθούν και φέτος οι εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς το 2011, που αποτέλεσαν και το βασικό μοχλό για την εντυπωσιακή αύξηση ρεκόρ των ΑΠΕ συνολικά στη χώρα μας.

http://www.energypress.gr/news/2000-fwtoboltaikes-ependyseis-kollhmenes-ston-anaptyxiako

No comments: