Monday 9 April 2012

Ποδαρικό με αυξήσεις της ΔΕΗ για το 2013

Έρχονται αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου του 2013 στο πλαίσιο των απαιτήσεων της τρόικας για τιμές λιανικής που θα αντανακλούν το κόστος παραγωγής.

Την ίδια στιγμή προχωρούν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό των δράσεων του ΥΠΕΚΑ μέσα στο έτος θα ανακοινωθεί ο τρόπος της απελευθέρωσης των τιμολογίων. Η απελευθέρωση κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου θα γίνει σταδιακά μέσα στο 2013: "Είτε χρονικά σε δύο φάσεις ή με διαφορετικό τρόπο", περιέγραψε ο υπουργός αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει ανάλογα με το προφίλ της κατανάλωσης.
Τα ποσοστά της αύξησης θα αποφασιστούν από τη ΔΕΗ σε συννενόηση με τη Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας. Στο σημείο αυτό ο υπουργός ΠΕΚΑ, αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει στα τιμολόγια της υψηλής τάσης (είναι απελευθερωμένα) όπου η ΔΕΗ ανακοίνωσε στους πελάτες της μεγάλη αύξηση προκαλώντας την παράμβαση της ΡΑΕ, απηύθυνε σύσταση στη ΔΕΗ να προβεί σε χαμηλότερες αυξήσεις. Το ίδιο έκανε και με τη μέση τάση (όπου επίσης τα τιμολόγια είναι απελευθερωμένα).

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια (χαμηλής τάσης) ο υπουργός επανέλαβε ότι οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες θα προστατευτούν. Πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται τα κριτήρια για τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια να αλλάξουν ώστε να ενταχθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες.
Αποκρατικοποίηση ΔΕΗ
Σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ ο υπουργός ΠΕΚΑ σημείωσε ότι ο σύμβουλος εξετάζει τα σενάρια. Αυτά είναι είτε η πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων (σ.σ. στο πλαίσιο του ανοίγματος του λιγνίτη σε τρίτους) είτε ένας συνδυασμός πώλησης των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων μαζί με υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Επίσης εξετάζεται και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου για μία ακόμη φορά απέκλεισε τη μείωση του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΗ, λόγω χαμηλών αποτιμήσεων,
Υδρογονάνθρακες

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης σημείωσε ότι σε 15 με 20 μέρες θα έχουν αξιολογηθεί οι προσφορές και θα έχουν τελειώσει και οι διαπραγματεύσεις με τις 8 υποψήφιες εταιρίες για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Ωστόσο η ανακοίνωση των τελικών αναδόχων και η υπογραφή των συμβάσεων δεν αποκλείεται να γίνει μετά τις εκλογές. Επανάλεβε πως από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μπορούμε να έχουμε σε βάθος 15ετίας και 20ετίας ετήσια εσοδα 3 με 4 δισ. ευρώ.

http://dailynews24.gr/financial/item/12820-foot-with-increases-in-electricity-in-2013.html

1 comment:

EnergyTechnology said...

Να δούμε αν θα υπάρξει αντίδραση της ΔΕΗ σε αυτό και τι είδους αντίδραση θα είναι αυτή. Και για να προλάβω όποιον θα έρθει να μου πεί οτι εδώ πέρα εγώ δεν ενδιαφέρομαι για τον λογαριασμό μου και θα κάτσουν να ενδιαφερθούν οι εργαζόμενοι?
Η απάντηση είναι αυτό που είχα πεί και σε προηγούμενο post για τις ΥΚΩ. Αν δεν ενδιαφερθούν οι εργαζόμενοι για την ίδια τους την επιχείρηση ωστέ να μην φύγουν πελάτες και ψάξουν για ιδιωτικούς παρόχους (Ανεξαρτήτως του αν τώρα υπάρχουν ιδιώτες πάροχοι), τότε αυξάνεται θεαματικά η πιθανότητα να αποκρατικοποιηθεί η ΔΕΗ.