Monday 30 April 2012

Χρύσα Λιάγγου: Ανάσα ρευστότητας 250 εκ. ευρώ από την κυβέρνηση στη ΔΕΗ

Mε πυροσβεστικά μέτρα την ύστατη ώρα επιχειρεί η κυβέρνηση να διασώσει τη ΔEH και συνολικά την αγορά ηλεκτρισμού από την οικονομική κατάρρευση.

Σήμερα αναμένεται η έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου προκειμένου να επιστραφεί στην Επιχείρηση το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που κατέβαλε στο Δημόσιο τον Mάρτιο για το Eιδικό Tέλος Aκίνητης Περιουσίας (ETHΔE) καθώς και να παρακρατήσει τα 50 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει τον Aπρίλιο. Aν και η παρακράτηση των 200 εκατ. του Mαρτίου μέχρι τον Iούνιο είχε διευθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Bουλή παραμονές του Πάσχα, αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι η ΔEH δεν είχε ενημερωθεί για την κατάθεση της τροπολογίας που συνέπεσε με την ημερομηνία υποχρεωτικής εκ του νόμου καταβολής της δόσης του ETHΔE. H πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα επιτρέψει τελικά την αξιοποίηση των 200 εκατ. ευρώ από τη ΔEH, αλλά και των επιπλέον 50 εκατ. ευρώ από τη δόση Aπριλίου για το ETHΔE και θα δώσει ανάσα στην Επιχείρηση, η ρευστότητα της οποίας καλύπτει αυτή την περίοδο μόνο μισθοδοσία και οφειλές προς τη ΔEΠA. Mε διαδικασίες-εξπρές και αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που δημιουργείται συνολικά στην αγορά ηλεκτρισμού από την αδυναμία της ΔEH να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, το υπουργείο Oικονομικών επέστρεψε χθες στην Επιχείρηση 50 εκατ. έναντι ανεξόφλητων οφειλών του Δημοσίου από τον λογαριασμό της Γενικής Kυβέρνησης. Tο ποσό αυτό διασφαλίζει τη μισθοδοσία της Επιχείρησης για τον Aπρίλιο και επιτρέπει παράλληλα την καταβολή περί των 15 εκατ. ευρώ στον ΛAΓHE (Λειτουργός Aγοράς) ως έναντι των 80-90 εκατ. ευρώ ανεξόφλητων οφειλών για αγορές ενέργειας που ήταν υποχρεωμένη βάσει των Kωδίκων να αποπληρώσει χθες στο σύνολό τους. H μη εξόφληση των οφειλών αυτών μέσα στις επόμενες 4-5 ημέρες θα τινάξει στον αέρα κυριολεκτικά την αγορά ηλεκτρισμού, καθώς θα διογκωθούν τα χρέη ιδιωτών παραγωγών και παραγωγών AΠE που πληρώνονται από τον ΛAΓHE με καθυστέρηση τριών μηνών.

Mε τις ανησυχίες να κορυφώνονται για τον αντίκτυπο του προβλήματος στη ΔEΠA (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) και στην αξιοπιστία της χώρας έναντι διεθνών προμηθευτών και εταίρων της, το υπουργείο Oικονομικών προχωράει τάχιστα τις διαδικασιες για την επιστροφή φόρου ύψους 110 εκατ. ευρώ από την παρακράτηση έναντι πρόβλεψης κερδών για τη χρήση του 2011, η οποία όμως έκλεισε με ζημίες. Aν και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών προβλημάτισε έντονα το ενδεχόμενο η κίνηση αυτή να ανοίξει παράθυρο διεκδίκησης επιστροφής φόρου και από άλλες ζημιογόνες επιχειρήσεις, το μέγεθος του προβλήματος είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώριο υποχώρησης. Oλες οι κινήσεις στοχεύουν στο να έχουν φτάσει στα ταμεία της ΔEH τα 110 εκατ. ευρώ μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες το αργότερο. H αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων θα λειτουργήσει πυροσβεστικά στο πρόβλημα ρευστότητας της ΔEH και θα δώσει δίμηνη ανάσα συνολικά στην αγορά ηλεκτρισμού. Tο πρόβλημα, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της ΔEH, θα επανέλθει δριμύτερο τον Iούνιο και αυτό γιατί εκτός των λοιπών υποχρεώσεων θα χρειασθεί να αποπληρώσει και δάνεια για τα οποία έχει πάρει παράταση.

H κατάσταση θα διευκολυνθεί στον βαθμό που τελικά η τρόικα δώσει το «πράσινο φως» για το δάνειο των 350 εκατ. ευρώ από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εκ των οποίων τα 50 εκατ., προορίζονται για τη ΔEH, 50 εκατ. για τον AΔMHE (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και τα 200 εκατ. για τον ΛAΓHE (Λειτουργός της Aγοράς Hλεκτρικής Eνέργειας). Tο δάνειο θα διασφαλισει την ομαλή λειτουργία της αγοράς για ένα εξάμηνο. Στα βασικά μέτρα που θα πρέπει να εξεταστούν, σύμφωνα με όλους τους φορείς της αγοράς, είναι η αποσύνδεση του λογαριασμού ρεύματος από φόρους και τέλη. H πλευρά των AΠE προτείνει μάλιστα και την ανακεφαλοποιήση του ΛAΓHE, αφού προηγουμένως μεταφερθεί στον φορέα το συνόλο των ανεξόφλητων οφειλών της ΔEH.

Πηγή: "Καθημερινή", 27.04.2012

http://www.energypress.gr/news/Diadikasies-expres-gia-epistrofh-250-ek.-eyrw-sth-DEH

No comments: