Sunday 15 April 2012

Εργα 286 δισ. δολ. στη Μέση Ανατολή διεκδικούν οι κατασκευαστικοί όμιλοι

Μερίδιο από την όλο και μεγαλύτερη «πίτα» των έργων που δρομολογούνται στις χώρες της Μέσης Ανατολής αναμένεται να διεκδικήσουν το επόμενο διάστημα οι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι, καθώς, όπως αποδεικνύεται, η εξωστρέφεια που επέδειξαν την προηγούμενη διετία τούς βοήθησε να αντιπαρέλθουν την καθίζηση της εγχώριας αγοράς δημοσίων, αλλά και ιδιωτικών έργων. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των αγορών των Βαλκανίων, όπου και λόγω εγγύτητας οι ελληνικές εταιρείες έχουν αναπτύξει σημαντική παρουσία, στο στόχαστρο τίθενται πλέον με μεγαλύτερη έμφαση και οι αγορές της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα στο πλαίσιο σχετικού συνεδρίου, οι έξι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Περσικού Κόλπου (Gulf Cooperation Council - GCC), αναμένεται να αναθέσουν έργα συνολικού προϋπολογισμού 286 δισ. δολαρίων κατά την περίοδο από το 2012 έως το 2016. Εξ αυτών, τα 119 δισ. δολάρια θα προέλθουν από τη Σαουδική Αραβία, ενώ ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Ντουμπάι, Αμπου Ντάμπι) με αναθέσεις έργων 75 δισ. δολαρίων, το Ομάν με 30 δισ. δολάρια και το Κατάρ με 26 δισ. δολάρια. Κουβέιτ και Μπαχρέιν θα προσθέσουν από 25 δισ. δολάρια και 10 δισ. δολάρια έκαστο, σε ένα σαφές δείγμα του κατασκευαστικού πυρετού που προβλέπεται να επικρατήσει και που τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τα κεφάλαια που εισρέουν στις χώρες του Κόλπου από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η τάση αυτή μάλιστα εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί σε κάποιο βαθμό και μετά το 2016, σε χώρες εκτός του GCC, με σημείο αναφοράς το Κατάρ, το οποίο ως γνωστόν έχει αναλάβει τη διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (Μουντιάλ) το 2022. Για τον σκοπό αυτό δρομολογεί πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές της τάξεως των 600 δισ. δολαρίων.

Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν κινητοποιήσει ακόμα περισσότερο τα επιτελεία των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας, που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει σημαντική παρουσία στα κατασκευαστικά δρώμενα των αραβικών χωρών. Αυτό αντανακλάται άλλωστε και στην αύξηση της συμβολής των έργων του εξωτερικού στο συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο. Οπως προέκυψε από τα στοιχεία της χρήσης 2011, από το ανεκτέλεστο ύψους 3 δισ. ευρώ του ομίλου Ελλάκτωρ, το 45% αφορά έργα στο εξωτερικό, σημαντικό μέρος των οποίων προέρχεται από τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Εν αναμονή της επανεκκίνησης των μεγάλων οδικών αξόνων στην Ελλάδα, ο όμιλος διαθέτει προς υπογραφή νέες συμβάσεις ύψους 226 εκατ. ευρώ για έργα στα Βαλκάνια, ενώ διεκδικεί πρόσθετα έργα και στη Μέση Ανατολή (με σημείο αναφοράς το Κατάρ) και πλέον και τη Ρωσία, όπου έχει συστήσει θυγατρική και δρομολογεί τη διεκδίκηση νέων έργων.

Οσον αφορά τον όμιλο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανέρχεται σε 1,75 δισ. ευρώ, με το 29% αυτού να προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια, το 30%-35% του κατασκευαστικού του τζίρου προέρχεται από έργα του εξωτερικού, με ιδιαίτερη έμφαση σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή. Μάλιστα, κατά δηλώσεις της διοίκησης, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο θα ενισχυθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον, από έργα στα οποία η ΓΕΚΤΕΡΝΑ έχει ανακηρυχθεί μειοδότης. Σημαντικό ποσοστό εξ αυτών αφορά σε έργα στο εξωτερικό.

Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες, ο ελληνικός όμιλος ίδρυσε θυγατρική εταιρεία και στη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη κατασκευαστική αγορά της Μέσης Ανατολής, διεκδικώντας ήδη έργα. Το τελευταίο εξάμηνο ανέλαβε τέσσερα νέα έργα στο Μπαχρέιν, συνολικού προϋπολογισμού 106 εκατ. ευρώ, ενώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η νέα προσθήκη αφορά σε έργο 88 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή του νοσοκομειακού συγκροτήματος Danat Al Emarat στο Αμπου Ντάμπι, για λογαριασμό της εταιρείας Uemedical Services.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή")

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=56919

No comments: