Friday 20 April 2012

Μανιάτης: 2 δισ. στην αυτοδιοίκηση από τους υδρογονάνθρακες στον Πατραϊκό

Για σημαντικά οφέλη για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις κοινωνίες των περιοχών όπου θα ανακαλυφθούν, όπως ελπίζεται, κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου, έκανε λόγο σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης, το ποσό που αναλογεί στην τοπική αυτοδιοίκηση από την εκμετάλλευση ενός μόνο κοιτάσματος, στον Πατραϊκό Κόλπο, που εκτιμάται σε 200 εκατ. βαρέλια, θα είναι 2 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας. Δηλαδή διπλάσιο από τα κονδύλια των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (δημόσια δαπάνη) για Πελοπόννησο, Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μοιράζονται περίπου εξ ημισείας μεταξύ του Δημοσίου και του ιδιώτη που αναλαμβάνει την εξόρυξη. Το 20% των εσόδων του Δημοσίου προορίζεται για το Πράσινο Ταμείο, για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων στις περιοχές εξόρυξης και άλλο 5% είναι το προβλεπόμενο έσοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Μανιάτης έχει στείλει ήδη επιστολή προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ζητώντας προτάσεις για τον τρόπο κατανομής των σχετικών κονδυλίων.

Εκτός από το άμεσο οικονομικό όφελος υπάρχουν και έμμεσες θετικές επιπτώσεις από τη δραστηριότητα της εξόρυξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή των Ιωαννίνων, που έχει ανατεθεί στο ΕΜΠ, η προστιθέμενη αξία του βιομηχανικού τομέα της περιοχής αναμένεται να αυξηθεί κατά 40%, από 480 σε 670 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ θετικές προβλέπονται οι επιπτώσεις και στην απασχόληση. Ειδικότερα, για κάθε θέση εργασίας στην εκμετάλλευση δημιουργούνται άλλες τρεις έμμεσες θέσεις στην περιοχή.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε επίσης ότι στόχος της Πολιτείας είναι, στο πλαίσιο της διαφάνειας που επιβάλει η νομοθεσία, να υπάρξει κατά το δυνατόν ελληνοποίηση των ερευνών, δηλαδή αύξηση των θέσεων εργασίας και της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

http://www.energypress.gr/news/Maniaths:-Shmantika-ofelh-stis-topikes-koinwnies-apo-toys-ydrog o nanthrakes

No comments: