Tuesday 17 April 2012

Κύπρος: Περισσότερες από 30 εταιρείες δείχνουν ενδιαφέρον για τον β' γύρο

Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενεργειακού κέντρου στην Πάφο που θα λειτουργεί συμπληρωματικά σε σχέση με εκείνο στον Βασιλικό συζήτησε ο Διευθυντής Ενέργειας, Σόλων Κασίνης, με την Συντονιστική Επιτροπή Κομμάτων και Οργανώσεων Πάφου, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα έκανε λόγο για πολύ αυξημένο ενδιαφέρον για τον β' γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ήδη, πρόσθεσε, τα δεδομένα έχουν πωληθεί σε περισσότερες από 30 εταιρείες.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης της Εκτελεστικής Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Κομμάτων και Οργανώσεων Πάφου με τον κ. Κασίνη έγινε γενική ενημέρωση για την κατάσταση σε σχέση με τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και στις δυνατότητες - προοπτικές δημιουργίας στην Επαρχία Πάφου υποδομής που αφορούν την αξιοποίηση των εν λόγω κοιτασμάτων.

Στο μεταξύ, η πρώτη επίσημη ανακοίνωση κυπριακής εταιρείας για συμμετοχή στο β’ γύρο αδειοδοτήσεων των τεμαχίων στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πλέον πραγματικότητα.

Πρόκειται για την εταιρεία ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ.

Συγκεκριμένα, η Petrolina (Holdings) Public Ltd έχει ιδρύσει θυγατρική εταιρεία υπό την επωνυμία Petrolina Explorations Limited η οποία έχει συμβληθεί με τους υφιστάμενους μετόχους της Sigma Explorations Holdings Limited για την υπό όρους αγορά συμμετοχής ύψους 5% στο εκδοθέν μετοχικό κεφάλαιο της Sigma έναντι 600.000 ευρώ.

Η Sigma κατέχει το 75% στην ομόρρυθμη εταιρεία Oak Delta NG Exploration Joint Venture, η οποία θα συμμετάσχει στο β' γύρο αδειοδότησης σε σχέση με την αναζήτηση, εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το υπόλοιπο 25% κατέχεται από εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, πίσω από τη Sigma και την Oak βρίσκονται αμερικανοεβραϊκά συμφέροντα, τα οποία έχουν σημαντικές γνώσεις σε θέματα έρευνας υδρογοναθράκων.

http://www.energypress.gr/news/Kypros:-Perissoteres-apo-30-etaireies-deihnoyn-endiaferon-gia-ton-b-gyro

No comments: