Tuesday 17 April 2012

ΕΕ: 50 εκατ. ευρώ για καθαρή ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες

Πρωτοβουλία ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για project καθαρής ενέργειας σε αναπτυσσόμενες χώρες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο φιλόδοξο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την «παροχή αειφόρου ενέργειας σε όλους μέχρι το 2030».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, τόνισε ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες, εν όψει της Διάσκεψης του Ρίο+20 για τη βιώσιμη ανάπτυξη τον Ιούνιο.

Περίπου 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως, πάνω από ένας στους πέντε, δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) εκτιμά ότι μέχρι το 2030 η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, συνυπολογίζοντας το κόστος προσαρμογής, θα στοιχίσει ετησίως από 1,37 δις. μέχρι 249 δις. δολάρια.

Αν και το κόστος είναι υψηλό, το UNDP επισημαίνει ότι δεν ξεπερνά τις αμυντικές δαπάνες, τα χρήματα που ξοδεύονται για τη διάσωση τραπεζών και τη χορήγηση επιδοτήσεων, πχ για την κατανάλωση καυσίμων.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος χορηγός παγκοσμίως στον τομέα της ενέργειας.

Όπως υποστηρίζει μάλιστα η ΕΕ, τα τελευταία πέντε χρόνια ξόδεψε περίπου ένα δις. ευρώ για τη βελτίωση του ενεργειακού τομέα στις αναπτυσσόμενες χώρες και την αύξηση της πρόσβασης σε σύγχρονες υπηρεσίες ενέργειας.

http://www.econews.gr/2012/04/17/kathari-energeia-anaptussomenes-xwres/

No comments: