Monday 2 April 2012

Πρεμιέρα για τη διαιτησία της ΡΑΕ με ΔΕΗ Αλουμίνιον

Την επίσημη πρεμιέρα του μηχανισμού διαιτησίας αλλά και την άτυπη έναρξη της διαδικασίας διαιτησίας μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον της Ελλάδος, σηματοδοτεί η επιστολή της ΡΑΕ, με την οποία η ανεξάρτητη αρχή καλεί τις δύο πλευρές να επιλέξουν τους διαιτητές ή δυνατόν και τον επιδιαιτητή που θα εξετάσει την υπόθεσή τους. Η επιστολή αναμένεται να σταλεί από τη ΡΑΕ σήμερα καθώς την Παρασκευή σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress εγκρίθηκε από την ολομέλεια της ΡΑΕ ο κανονισμός διαιτησίας. Ο κανονισμός συμπληρώνει το πάζλ για το νεοσύστατο μηχανισμό της ανεξάρτητης αρχής, μετά και τη δημοσιοποίηση και έγκριση της λίστας των διαιτητών και των επιδιαιτητών που συμμετέχουν στο μόνιμο μηχανισμό.

Ως γνωστόν, ο μηχανισμός διαιτησίας αποτελεί μια νέα αρμοδιότητα της ανεξάρτητης αρχής, για την επίλυση διαφορών μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων που ασκούν δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας. Η διαιτησία της ΡΑΕ έχει ως στόχο την αποφυγή των χρονοβόρων διαδικασιών των αστικών δικαστηρίων προς όφελος των δύο πλευρών. Η διαιτησία θα διεξάγεται από τριμελές όργανο το οποίο θα συγκροτείται από πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε κατάλογο διαιτητών και επιδιαιτητών, ο οποίος καταρτίζεται κάθε δύο χρόνια με απόφαση του προέδρου της ΡΑΕ.

Η αρχή

Η πρώτη υπόθεση, λοιπόν, την οποία θα εξετάσει ο νέος μηχανισμός αφορά στην υπόθεση της τιμολόγησης της Αλουμίνιον της Ελλάδος από τη ΔΕΗ. Με την παραλαβή της επιστολής οι δύο πλευρές θα απαντήσουν υποδεικνύοντας δύο διαιτητές αλλά και τον επιδιαιτητή από τον κατάλογο που έχει δημοσιοποιηθεί .Σε περίπτωση μη συμφωνίας των δύο πλευρών για το πρόσωπο του επιδιαιτητή, δηλαδή του «προέδρου» του διαιτητικού δικαστηρίου, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι προδιαγεγραμμένη καθώς ο πρόεδρος της ΡΑΕ θα ζητήσει τη γνώμη της ολομέλειας και λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις και τις προτάσεις των δύο πλευρών (ΔΕΗ και Αλουμίνιον) θα κάνει την επιλογή του επιδιαιτητή.

Όταν αποφασιστεί η σύνθεση του διαιτητικού οργάνου, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία που εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο έως τριών μηνών.

Αλουμίνιον

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι την έκδοση της απόφασης της διαιτησίας, η πλευρά της Αλουμίνιον έχει ζητήσει να καθοριστεί από τη ΡΑΕ προσωρινή τιμή για το ρεύμα που καταναλώνει. Η απόφαση της ΡΑΕ απόφαση επί του αιτήματος αναμένεται μέσα στο προσεχές δεκαπενθήμερο.

ΔΕΗ

Η ΔΕΗ από την πλευρά της έχει προχωρήσει στη νομική διεκδίκηση οφειλών που εκκρεμούν από την πλευρά της Αλουμίνιον. Η διεκδίκηση αφορά νεότερες οφειλές που έχουν προκύψει από την προσωρινή τιμολόγηση της βιομηχανίας και όχι στις διακανονισμένες παλαιότερες οφειλές που εξυπηρετούνται κανονικά.

http://www.energypress.gr/news/Premiera-gia-th-diaithsia-ths-RAE-me-DEH-Aloyminion

No comments: