Wednesday 18 April 2012

Κριστίνα Κίρτσνερ: Πρόεδρος της Αργεντινής

Κρίση στις σχέσεις Αργεντινής-Ισπανίας έχει προκαλέσει η απόφαση της προέδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρτσνερ, να κρατικοποιήσει την πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, YPF, στην οποία συμμετέχει σε μεγάλο ποσοστό η ισπανική Repsol. Η ίδια η Κίρτσνερ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα της και είναι ταυτόχρονα η πρώτη γυναίκα που εξελέγη σε αυτό το αξίωμα.

Η Κριστίνα Κίρτσνερ είναι πρόεδρος της χώρας από το 2007 και σύζυγος του απερχόμενου Προέδρου, Νέστορ Κίρχνερ. Στις εκλογές της 28ης Οκτωβρίου 2007 κατήλθε με το κυβερνών κόμμα Μέτωπο για τη Νίκη. Αναδείχθηκε νικήτρια στις εκλογές σχεδόν με το 45% των ψήφων και με διαφορά 20% από την κύρια αντίπαλό της, αποφεύγοντας έναν δεύτερο γύρο των εκλογών. Είναι η δεύτερη γυναίκα Πρόεδρος της Αργεντινής και η πρώτη εκλεγμένη. Ανέλαβε καθήκοντα στις 10 Δεκεμβρίου του 2007, ενώ το 2011 επανεξελέγη για δεύτερη φορά στο ίδιο αξίωμα.

Η Κίρτσνερ γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 1953 στη Λα Πλάτα της επαρχίας Μπουένος Άιρες και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς της. Στη διάρκεια των σπουδών της, γνώρισε το μετέπειτα σύζυγό της, Νέστορ Κίρχνερ και παντρεύτηκαν το 1975. Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε όταν έγινε μέλος του Κινήματος της Νεολαίας των Περονιστών. Στη διάρκεια του απολυταρχικού καθεστώτος μαζί με το σύζυγό της δίδαξαν Νομικά στο Ρίο Γκαλέγος και σταμάτησαν να ασχολούνται με την πολιτική.

Η επάνοδός της θα γίνει στα τέλη της δεκαετίας του ' 80, οπότε και εξελέγη βουλευτής στη Σάντα Κρουζ το 1989, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη το 1993. Το 1995 εξελέγη γερουσιαστής στο Σάντα Κρουζ και το 1997 βουλευτής. Το 2001 επανεξελέγη γερουσιαστής, ενώ το 1997 εξελέγη βουλευτής. Το 2003 συνετέλεσε στην εκλογή του συζύγου της στην προεδρία, καθώς η ίδια ανέλαβε την επικοινωνιακή του εκστρατεία.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=57016

No comments: