Tuesday 3 April 2012

Παπακωνσταντίνου: Εξετάζεται νέο πλαίσιο χρηματοδότησης για τις ΑΠΕ

Νέο πλαίσιο χρηματοδότησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εξετάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο.

Όπως επισήμανε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, στο περιθώριο του ενεργειακού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα, παρουσία του πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου, στόχος είναι το νέο πλαίσιο να μην επιβαρύνει υπέρμετρα τον προϋπολογισμό.

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών αγοράς της "πράσινης" ενέργειας, ο υπουργός τόνισε ότι έχει ήδη γίνει μείωση στις τιμές για τα φωτοβολταϊκά και ότι για τις άλλες τεχνολογίες δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση αλλαγή του πλαισίου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όλα τα θέματα θα τεθούν στο διάλογο με τους φορείς της αγοράς που έχει ήδη ξεκινήσει.

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι σήμερα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός ως το 2050 που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξηλεκτρισμό των μεταφορών, μείωση της κατανάλωσης πετρελαιοειδών, αύξηση των βιοκαυσίμων, ενίσχυση των μέσων σταθερής τροχιάς, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στον κτιριακό τομέα. Τελικός στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενη ενέργεια, ενώ τα σενάρια που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προβλέπουν ότι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να φθάσει το 2050 έως και στο 60- 70% σε σχέση με το 2005, η ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές στο 85- 100%, η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο στο 60- 70%.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ήλιος» ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θα καλύψει λιγότερο από 0,1% της έκτασης της ελληνικής επικράτειας, δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές και θα επιτρέψει στη χώρα να κάνει εξαγωγές ενέργειας όχι μόνο προς την ΕΕ αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία. Πρόσθεσε δε ότι η πλήρης ανάπτυξη του σχεδίου που προβλέπει την εγκατάσταση 10.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών προϋποθέτει την ενίσχυση των δικτύων καθώς με τα σήμερα ισχύοντα οι δυνατότητες απορρόφησης φθάνουν στα 2.000 μεγαβάτ. Τόνισε δε ότι η υλοποίηση του προγράμματος δεν σημαίνει εκχώρηση του ελληνικού ήλιου σε ξένες δυνάμεις. «Θα συνεχίσουμε να μαυρίζουμε στην Ελλάδα τα καλοκαίρια», είπε χαρακτηριστικά.

http://www.energypress.gr/news/Papakwnstantinoy:-Neo-plaisio-hrhmatodothshs-gia-tis-APE-exetazei-h-kybernhsh

No comments: