Wednesday 11 April 2012

Σε αναβρασμό η ιταλική βιομηχανία ΑΠΕ ενόψει των μειώσεων στις ταρίφες

Μπορεί το σχέδιο της Ιταλίας για μείωση των γενναιόδωρων κινήτρων στις ΑΠΕ να μειώνει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και βιομηχανίες, ωστόσο, οι εταιρίες του κλάδου εμφανίζονται πεπεισμένες ότι η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να αποθαρρύνει τις επενδύσεις στον κλάδο, κάτι το οποίο, εκτός από το προφανές κόστος για την εγχώρια βιομηχανία, θα έχει και παράπλευρες επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι θα χαθούν σημαντικές ευκαιρίες για δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της ιταλικής βιομηχανίας ΑΠΕ, η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει τεράστια αβεβαιότητα με αποτέλεσμα να παγώσουν σημαντικά σχέδια για έργα πολλών μεγαβάτ.

«Υπάρχει μηδενικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για επενδύσεις στις ΑΠΕ (στην Ιταλία αυτή τη στιγμή). Οι νέες περικοπές θα μπλοκάρουν τις αποφάσεις για επενδύσεις καθώς δεν υπάρχει κάτι βέβαιο», δηλώνει στο Reuters ο Pietro Colucci, Πρόεδρος και Δευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής εταιρίας ΑΠΕ Kinexia.

Παράλληλα, η ιταλική βιομηχανία εκτιμά ότι μια έξοδος των ξένων επενδυτών θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην κυβέρνηση του Mario Monti, ο οποίος έχει προσπαθήσει σκληρά να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, η οποία είχε κλονιστεί σημαντικά κατά την παραμονή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο τιμόνι της χώρας.

«Πως μπορείτε να περιμένετε τους ξένους επενδυτές να επενδύσουν; Είναι ενοχλητικό να προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους εταίρους μας γιατί οι κανόνες αλλάζουν συνεχώς. Απλώς υπάρχει αβεβαιότητα», τονίζει ο Giorgio Pucci, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής εταιρίας φωτοβολταϊκών Enerqos.

Σημειώνεται ότι η «πράσινη» βιομηχανία της Ιταλίας έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς επενδυτές από όλο τον κόσμο έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στον κλάδο, υπό το δέλεαρ των σημαντικών μέτρων στήριξης.

http://www.energypress.gr/news/Se-anabrasmo-h-italikh-biomhhania-APE-enopsei-twn-meiwsewn-stis-tarifes

No comments: