Monday 9 April 2012

ΡΑΕ προς ΥΠΕΚΑ: Ευκαιρία για τη διασύνδεση των νήσων με ευρωπαϊκά κονδύλια προτεινόμενο

Συνάντηση με την Ομάδα Εργασίας Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης για τον ηλεκτρισμό (SEE-E) είχε η ΡΑΕ στα τέλη Μαρτίου, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο να υλοποιηθούν στη χώρα μας έργα στον τομέα των διασυνδέσεων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με ευρωπαϊκούς πόρους. Για τον λόγο αυτό, η ΡΑΕ παροτρύνει το ΥΠΕΚΑ με επιστολή της να αναλάβει τις απαραίτητες δράσεις προκειμένου να μην χαθεί η σημαντική αυτή ευκαιρία.

Όπως αναφέρει η Αρχή, κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες διευκρινίστηκαν τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για τα έργα επέκτασης του ηλεκτρικού δικτύου και διασυνδέσεων, στα οποία θα αποδοθεί ο χαρακτηρισμός «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (ΕΚΕ). Τα οφέλη αυτά συνίστανται κυρίως στη χρηματοδότηση μελετών και στην πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, οφέλη τα οποία μπορούν να καταστήσουν τα έργα αυτά υλοποιήσιμα, ιδιαίτερα στη σημερινή, δύσκολη οικονομική συγκυρία. Συνεπώς, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η ένταξη έργων ελληνικού ενδιαφέροντος, για τα οποία υπάρχει πρόθεση υλοποίησης μέχρι το 2020, στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο ΕΚΕ.

Αφετηρία για την επιλογή ΕΚΕ για την περιοχή μας θα αποτελέσουν τα προτεινόμενα έργα που περιλαμβάνονται στο Περιφερειακό Επενδυτικό Σχέδιο (το οποίο αποτελεί μέρος του TYNDP ) που έχει καταρτίσει ο ENTSO-E και βρίσκεται υπό διαβούλευση μέχρι τις 26 Απριλίου. Η συμπερίληψη έργων που δεν περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση TYNDP μπορεί να γίνει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν καλά τεκμηριωμένων προτάσεων.

Στο ανωτέρω Σχέδιο δεν περιλαμβάνονται όλα τα κρίσιμα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος που έχουν προταθεί κατά καιρούς. Για παράδειγμα, οι διασυνδέσεις νησιών του Β. Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης έχουν συμπεριληφθεί μόνο ως μακροπρόθεσμα έργα (>2017), ενώ άλλες διασυνδέσεις νησιών που έχουν προταθεί, όπως της Σκύρου και των Δωδεκανήσων, δεν περιλαμβάνονται καθόλου. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την καταρχήν υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων ΕΚΕ από τους ενδιαφερόμενους φορείς, ήδη από τον τρέχοντα μήνα.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο το Υπουργείο ΠΕΚΑ να συστήσει άμεσα και να συντονίσει Ομάδα Εργασίας, σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, τη ΡΑΕ και τους εμπλεκόμενους ιδιώτες επενδυτές, με τους εξής στόχους:

 Επιλογή των έργων που θα προταθούν (συμπεριλαμβανομένου και του τεχνικού τους αντικειμένου)

 Απόφαση για τον επισπεύδοντα φορέα κάθε έργου

 Διαδικασία πρότασης κάθε έργου (δηλ. είτε πρόταση συμπερίληψης στο υπό διαβούλευση Περιφερειακό Επενδυτικό Σχέδιο του ENTSO-E, είτε πρόταση εκτός αυτού).

Παράδειγμα έργου, του οποίου η ένταξη στα ΕΚΕ πρέπει να επιδιωχθεί άμεσα, αποτελεί το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων, το οποίο έχει περιληφθεί στο Περιφερειακό Επενδυτικό Σχέδιο μόνο ως μακροπρόθεσμο έργο (με χρονικό ορίζοντα >2017), παρόλο που, από ελληνικής πλευράς, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην υλοποίηση του έργου αυτού μέχρι το 2015. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφασιστεί το τεχνικό αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου, και ειδικότερα το εάν σε αυτό θα περιληφθεί μόνο το έργο που έχει ενταχθεί στην τρέχουσα Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ), ή το ευρύτερο έργο για την απορρόφηση μεγαλύτερης αιολικής ισχύος (συνδυάζοντας, δηλαδή, και τις προτάσεις ιδιωτών επενδυτών).

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/ipeka/rae-pros-ipeka-eikairia-gia-ti-diasindesi-ton-nison-me-eiropaika-kondilia.html

No comments: