Wednesday 18 April 2012

Παπακωνσταντίνου: Δεν είναι "τέχνασμα" το Ήλιος

Κάθε άλλο παρά τέχνασμα είναι το σχέδιο «Ήλιος», τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε διαδικτυακή του συνέντευξη στο πόρταλ NewsIt, σημειώνοντας ότι μέσω της εξαγωγής ηλιακής ενέργειας η Ελλάδα, σε βάθος δεκαετίας, θα μπορέσει να καταστεί σημαντική εξαγωγική δύναμη με βάση τον ήλιο.

«Μέχρι τώρα εισάγαμε φυσικό αέριο αλλά δεν μπορούσαμε να εξάγουμε ήλιο», σημείωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, εξηγώντας ότι πλέον οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την υλοποίηση του σχεδίου, δεδομένου ότι υπάρχει συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη του φιλόδοξου αυτού project.

Όπως τόνισε ο υπουργός, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα και η εξαγωγή της σε χώρες της Ευρώπης συμφέρει και τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους, ωστόσο «θέλει πολλή δουλειά».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις σημαντικές παραμέτρους του προγράμματος, οι οποίες πρέπει να ρυθμιστούν, όπως οι αδειοδοτήσεις και τα δίκτυα, τα οποία όπως επεσήμανε θα υλοποιηθούν με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ενώ, σημείωσε ότι ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα του σχεδίου είναι το να βρεθούν οι χώρες - αγοραστές.

Τέλος, ερωτηθείς για το ζήτημα των υδρογονανθράκων, ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε επιφυλακτικός σημειώνοντας ότι μπορεί η χώρα αποδεδειγμένα να διαθέτει κοιτάσματα τόσο φυσικού αερίου όσο και πετρελαίου, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο η χώρα θα πρέπει να στηριχθεί για έξοδο από την οικονομική κρίση.

«Θα βοηθήσει την ανάπτυξη, αλλά μην ψάχνουμε τις μαγικές λύσεις», δήλωσε συγκεκριμένα.

http://www.energypress.gr/news/Papakwnstantinoy:-Den-einai-tehnasma-to-Hlios

No comments: