Friday 13 April 2012

Το πετρέλαιο βάζει φωτιά στην οικονομία της Ευρωζώνης

Οι τιμές-ρεκόρ του πετρελαίου σε ευρώ απειλούν την οικονομία της Ευρωζώνης περισσότερο απ’ όσο θα περιμέναμε, ενώ οι χώρες με τη μικρότερη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν είναι οι χειρότερα πληγείσες. Οι συνήθεις εκτιμήσεις για την επίπτωση των πετρελαϊκών τιμών στην οικονομία της Ευρωζώνης είναι ότι ένα άλμα 10% θα αφαιρέσει 0,2% από το ΑΕΠ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια. Διαφωνίες υπάρχουν αν το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο στην αρχή ή στο τέλος της τριετίας. Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές δεν λαμβάνουν υπόψιν την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και ενδεχομένως υποτιμούν την επίπτωση σε εποχή ευρείας λιτότητας. Ούτε αντικατοπτρίζουν τις διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Σε δολάρια, οι τιμές παραμένουν 13% χαμηλότερες από τα 147,50 δολάρια το βαρέλι όπου έφθασε το Βrent τον Ιούλιο του 2008. Ωστόσο, σε ευρώ, οι τιμές ξεπέρασαν τα ιστορικά υψηλά τους τον περασμένο μήνα. Από τις αρχές του έτους, η τιμή του πετρελαίου σε ευρώ έχει αυξηθεί έως και 17%. Το ΔΝΤ ήδη προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,5% το 2012. Η ιταλική τράπεζα UniCredit εκτιμά ότι ένα άλμα 10% στην τιμή σε ευρώ επηρεάζει κατά 0,3% την ανάπτυξη της Ευρωζώνης ετησίως και όχι κατά 0,2% σε τρία χρόνια. Ο Μάρκο Βάλι, οικονομολόγος της τράπεζας, υποστηρίζει ότι η επίδραση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω των υψηλών τιμών. «Από τα 50 στα 55 ευρώ και από τα 150 στα 165 η άνοδος είναι και στις δύο περιπτώσεις 10%, όμως σε απόλυτους αριθμούς η διαφορά είναι μεγάλη», τονίζει.

Την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η χειρότερα πληγείσα στον ανεπτυγμένο κόσμο και θα πληρώσει φέτος για πετρέλαιο 500 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 30 δισ. δολάρια από πέρυσι. Ομως, οι υψηλές τιμές πλήττουν διαφορετικά την εκάστοτε χώρα. Σύμφωνα με οικονομολόγο της ING, παρότι οι υψηλές τιμές είναι σημαντική είδηση για τη Γερμανία, δεν έχουν ακόμα περάσει στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν στους καταναλωτές των χωρών της περιφέρειας.

«Οι καταναλωτές του Νότου υφίστανται ήδη πιέσεις έχοντας χάσει περιουσία σε ακίνητα και μετοχές. Το ακριβό πετρέλαιο επιπλέον των άλλων θα γίνει ξανά ένας από τους παράγοντες απόκλισης και όχι σύγκλισης στην Ευρωζώνη». H Thomson Reuters Datastream δείχνει στενή αρνητική σχέση μεταξύ των τιμών σε ευρώ και του ετήσιου δείκτη ανάπτυξης των χωρών της περιφέρειας -των χωρών που σήμερα έχουν τεράστιο δημόσιο χρέος και ελάχιστη ή μηδενική ανάπτυξη- τα τελευταία 20 χρόνια.

Εν ολίγοις, οι δείκτες ανάπτυξης τείνουν να υποχωρούν αρκετούς μήνες μετά την άνοδο των πετρελαϊκών τιμών. Για Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, οι συντελεστές κυμαίνονται από -0,7 ώς -0,8, με καθυστέρηση 4-8 τριμήνων. Για Ιταλία και Γαλλία η σχέση είναι ασθενέστερη. Ισπανοί και Ιρλανδοί πλήρωσαν ακριβότερα πέρυσι το ηλεκτρικό ρεύμα. Ελληνες και Ιταλοί πληρώνουν 16% και 17%, αντίστοιχα, περισσότερο για βενζίνη. Ολα αυτά επιβαρύνουν τον πληθωρισμό. Δεν εγγυώνται δραστική κάμψη της οικονομίας, επηρεάζουν όμως τη χειρότερη στιγμή για μια οικονομία σε ύφεση.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή")

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=56896

No comments: