Thursday 26 April 2012

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτύξει εγχώρια βιομηχανία ΑΠΕ

Η αδυναμία της Ελλάδας να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ώστε να αναπτύξει μια εγχώρια βιομηχανία ΑΠΕ συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Θερβάντες με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ισπανία και την Ελλάδα.

Όπως κατέστη σαφές από τις παρουσιάσεις τόσο της ισπανικής όσο της ελληνικής πλευράς, η χώρα μας, μπορεί από πλευράς αξιοποίησης του δυναμικού που διαθέτει σε ΑΠΕ να έχει κάνει σημαντικά βήματα, ωστόσο, η πρόοδος όσον αφορά το κατασκευαστικό κομμάτι είναι σχεδόν μηδενική, σε αντίθεση με την Ισπανία, η οποία έχει καταφέρει να αναπτύξει μια τεράστια εγχώρια βιομηχανία εξοπλισμού ΑΠΕ, με εξαγωγικό χαρακτήρα ο οποίος αποδίδει τα μέγιστα στη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφερε ο Ισπανός Συντονιστής Έρευνας και Ανάπτυξης του Εθνικού Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών της Ισπανίας, Ιγνάθιο Μάρτι, αυτή τη στιγμή στη χώρα λειτουργούν περισσότερα από 20 εργοστάσια φωτοβολταϊκών ενώ ειδικά στην αιολική ενέργεια, η εκβιομηχάνιση που έχει επιτευχθεί στον κλάδο αποτυπώνεται, εκτός όλων των άλλων, και στους 40.000 εργαζόμενους που απασχολούνται αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο κομμάτι των ΑΠΕ.

Ερωτηθείς για τους λόγους οι οποίοι έχουν αφήσει "πίσω" την Ελλάδα στο συγκεκριμένο τομέα συγκριτικά με άλλες χώρες και εν προκειμένω με την Ισπανία, ο Διευθυντής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ΚΑΠΕ, Τάκης Χαβιαρόπουλος, σημείωσε ως βασικές αιτίες για την εν λόγω κατάσταση αφενός την έλλειψη κατασκευαστικής κουλτούρας και αφετέρου την έλλειψη "επιχειρηματικής κουλτούρας", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στην Ελλάδα είμαστε πιο πολύ θεωρητικοί», σημείωσε ο κ. Χαβιαρόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι οι επενδυτικές λογικές που επικράτησαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια δεν άφησαν τα απαιτούμενα περιθώρια ώστε να αναπτυχθεί μια εγχώρια βιομηχανία ΑΠΕ.

Πάντως, ειδικά για την περίπτωση των φωτοβολταϊκών, ο Διευθυντής του τομέα ΑΠΕ του ΚΑΠΕ, σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη σε λειτουργία 5 εργοστάσια φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 3 είναι πλήρως καθετοποιημένα, τα οποία, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Χαβιαρόπουλος ξεκίνησαν υιοθετώντας τεχνολογίες και γραμμές παραγωγής από το εξωτερικό, στοχεύοντας κυρίως στην εξαγωγή του παραγόμενου εξοπλισμού.

http://www.energypress.gr/news/Giati-h-Ellada-den-mporei-na-anaptyxei-eghwria-biomhhania-APE

No comments: