Tuesday 17 April 2012

Μαρκουλλή: Στο τελικό στάδιο η συμφωνία με το Ισραήλ για τους υδρογονάνθρακες

(upd: 12.58) Οι διαπραγματεύσεις Λευκωσίας και Τελ Αβίβ γα την επίτευξη συμφωνίας για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Κύπρου και Ισραήλ, βρίσκονται στο τελικό στάδιο, δήλωσε η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Μαρκουλλή μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό της Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη χώρα.

Μάλιστα η Κύπρια υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία αυτή θα υπογραφεί σύντομα.

Ο κ. Λίμπερμαν, από την πλευρά του, ερωτηθείς σχετικά, έκανε λόγο για απαράδεκτες απειλές της Αγκυρας κατά της Κύπρου και τόνισε ότι όλα τα προβλήματα και όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται με διάλογο.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης θέματα συνεργασίας στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, της ενέργειας, των επενδύσεων, καθώς της αποφυγή διπλής φορολογίας.

Ο κ. Λίμπερμαν ενημέρωσε ότι, τους προσεχείς μήνες, θα επισκεφθεί την Κύπρο ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, προκειμένου να συζητηθούν και τρόποι προστασίας των επενδύσεων.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Θέματα ενέργειας για εξαγωγή φυσικού αερίου και για δημιουργία κοινού τερματικού στην Κύπρο ή το Ισραήλ θα βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο κ. Λίμπερμαν, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ηγείται αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ισραηλινού ΥΠΕΞ και της Εθνικής Εταιρείας Νερού "Μεκορότ".

Στόχος των επαφών του είναι η συνομολόγηση συμφωνιών, που αφορούν κοινή ανάπτυξη και εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Κύπρου και Ισραήλ.

Στο υπουργείο Εξωτερικών θα πραγματοποιηθούν οι επίσημες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στην συνέχεια η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Νεοκλή Συλικιώτη.

Το μεσημέρι ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας θα παρακαθίσει σε γεύμα, που θα παραθέσει προς τιμήν του η ΥΠΕΞ.

Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

Αύριο το πρωί ο κ. Λίμπερμαν θα έχει συνάντηση στην Λεμεσό με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ το μεσημέρι θα επισκεφθεί την μονάδα αφαλάτωσης στην Επισκοπή.

Η κάθοδος της ιεραρχίας του Ισραήλ στην Κύπρο, Σιμόν Πέρες, Βενιαμίν Νετανιάχου και τώρα Άβιγκντορ Λίμπερμαν ερμηνεύεται από ισραηλινές πηγές ως ένας δομημένος διάλογος, που συνεχίζεται και στον οποίο αποδίδεται ύψιστη σημασία.

Επί της ουσίας η επίσκεψη Λίμπερμαν βασίζεται σε δύο άξονες, αφενός τον ενεργειακό, μετά και την εισήγηση της ομάδας σοφών, που διόρισε η κυβέρνηση του Ισραήλ, να προχωρήσουν άμεσα στην εξαγωγή φυσικού αερίου, αφετέρου στην δημιουργία κοινού τερματικού στην Κύπρο ή το Ισραήλ.

Αντίστοιχα, μεγάλη σημασία στην επίσκεψη Λίμπερμαν φαίνεται να αποδίδει και η κυπριακή κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της ραγδαίας ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών σε διάφορους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

Σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα ευρύτερα ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, τα οποία οι δύο χώρες συζητούν εδώ και καιρό.

Υπενθύμισε ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια στο Ισραήλ έγιναν συζητήσεις για οικονομικά, εμπορικά, αλλά και πολιτικά ζητήματα, θέματα που αφορούν την έρευνα και την διάσωση και γενικά όλα εκείνα τα ζητήματα, που προκύπτουν λόγω της γειτνίασης των δύο χωρών και της θέλησης που υπάρχει από τις δύο χώρες για ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας.

Ερωτηθείς εάν στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και το θέμα της ανέγερσης τερματικού απάντησε ότι το θέμα αυτό εντάσσεται στο μεγάλο ζήτημα της ενέργειας.

Η κυβέρνηση είναι στνη διαδικασία ετοιμασίας ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που αφορά όλες τις πτυχές του θέματος.

http://www.energypress.gr/news/Sthn-Kypro-me-themata-energeias-sthn-atzenta-o-Israhlinos-YPEX

No comments: