Thursday 26 April 2012

Φωτοβολταϊκά: Το κτήριο που "βγάζει" το μεροκάματο του

Η γαλλική πόλη Montpellier κάνει στροφή στην "βιοκλιματική πολεοδομία".

Ύστερα από σειρά ετών και την εφαρμογή προγραμμάτων που σκοπό είχαν την προώθηση "πράσινων" κτηρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, έρχεται σήμερα να στολίσει την πολή το νέο "κτήριο θετικής ενέργειας".

"Καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από αυτή που παράγει χάρη στην εγκατάσταση πρωτοποριακών φωτοβολταϊκών συστημάτων" εξηγεί ο αρχιτέκτονας του έργου, Αντρέ Αριοτί.

Πρόκειται για ένα σχολικό συγκρότημα, το οποίο θα φιλοξενεί τέσσερις αίθουσες του νηπιαγωγείου και έξι αίθουσες του δημοτικού και στο οποίο έχει δοθεί προσανατολισμός στην Ανατολή, στον ήλιο, ενώ ειδικές οριζόντιες περσίδες που θα επιτρέπουν τον φυσικό αερισμό του κτηρίου σε σχέση με τα παράθυρα..

"Παρά τους περιορισμούς -την πυκνότητα του οικοδομήματος- που εμποδίζει το φυσικό φως, στους εσωτερικούς χώρους τις ηλιόλουστες ημέρες δεν θα γίνεται χρήση ηλεκτρικού ρεύματος", σημειώνει ο αρχιτέκτονας.

"Θα υπάρχει ωστόσο θέρμανση και η δυνατότητα χρήσης του δικτύου", προσθέτει, συμπληρώνοντας πως το σχέδιο όμως προβλέπει την πλήρη θερμική μόνωση του κτηρίου.

Το ρεύμα που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ επιφάνειας 370 τ.μ. τα οποία θα "κοσμούν" τον τρίτο όροφο και την αυλή θα ξεπερνά τα 69,5 κιλοβάτ/τ.μ./ετησίως και θα πωλείται στην γαλλική επιχείρηση ηλεκτρισμού, την EDF.

Η ενέργεια που θα καταναλώνεται υπολογίζεται στα 55 κιλοβάτ/τ.μ./ετησίως.

Οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινούν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ το σχολείο θα είναι έτοιμο να παραδοθεί σε δασκάλους και μαθητές στην έναρξη της σχολικής χρονιάς το 2013.

http://www.energypress.gr/news/Fwtoboltaika:-To-kthrio-poy-bgazei-to-merokamato-toy

No comments: