Wednesday 18 April 2012

ΔΕΠΑ: Ξαναδίνει αέριο στην ΒΦΛ

Προσωρινή «ανάσα» στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα (ELFE Α.Ε.) δίνει η συμφωνία που υπογράφεται αύριο Πέμπτη με την ΔΕΠΑ για την επανατροφοδότηση του εργοστασίου με φυσικό αέριο.

Ύστερα από την διακοπή παροχής φυσικού αερίου για ένα μήνα, ξεκίνησε από το Μεγάλο Σάββατο εκ νέου η διοχέτευσή του στις εγκαταστάσεις της ELFE Α.Ε. στην Νέα Καρβάλη, επιτρέποντας την επανεκκίνηση της διαδικασίας παραγωγής αμμωνίας.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε με την παραγωγική διαδικασία να έχει πέσει στο 30% λόγω σοβαρών ελλείψεων σε πρώτες ύλες και τους περίπου 1.200 άμεσα και έμμεσα απασχολούμενους να κατέρχονται σε κινητοποιήσεις.

Η συμφωνία με την ΔΕΠΑ υποχρεώνει την επιχείρηση να είναι απόλυτα συνεπής στις πληρωμές της και οποιαδήποτε ανακολουθία οδηγεί αυτομάτως στη διακοπή της τροφοδοσίας της μονάδας με φυσικό αέριο, που αποτελεί τη βασική ενεργειακή πρώτη ύλη του εργοστασίου.

Στο μεταξύ το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα στο κέντρο της Καβάλας πήρε πανκαβαλιώτικο χαρακτήρα, με την συμμετοχή της διοίκησης του δήμου, του συνόλου των παραγωγικών φορέων, αλλά και του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

«Περάσαμε ήρεμα τις ημέρες του Πάσχα, βλέπουμε πιο αισιόδοξα το μέλλον, αλλά δε μπορούμε να πούμε ότι έχουν φύγει οι αγωνίες και οι ανασφάλειες», δήλωσε στο ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο εργοστάσιο, Γιώργος Τσιμενίδης.

Ο ίδιος ανέφερε πως εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε άλλες εισαγόμενες πρώτες ύλες, όπως το κάλιο και οι φωσφορίτες.

Η θετική εξέλιξη «πάγωσε» τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και φορέων της Καβάλας, οι οποίοι συνέστησαν συντονιστική επιτροπή και προετοίμαζαν τις επόμενες κινήσεις τους.

Βασικό αίτημα παραμένει η απαλλαγή της ΒΦΛ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης φυσικού αερίου, κάτι για το οποίο έχουν ήδη δεσμευτεί πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

«Εμείς το φυσικό αέριο δεν το χρησιμοποιούμε ως καύσιμο, αλλά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή της αμμωνίας. Η επιβολή του ειδικού φόρου επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της εταιρίας και εξανεμίζει την ανταγωνιστικότητά της», τόνισε ο κ.Τσιμενίδης.

Πηγή: "Ημερησία", 18.04.2012


http://www.energypress.gr/news/DEPA:-Xanadinei-aerio-sthn-BFL

No comments: