Tuesday 10 April 2012

Παπακωνσταντίνου: Δεν θα αλλάξουν οι ταρίφες των ΑΠΕ

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση επανεκτίμησης των εγγυημένων τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, όπως δήλωσε χθες, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι μειώσεις στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών που θεσπίστηκαν πρόσφατα (ξεκίνησαν το Φεβρουάριο) θεωρούνται προς το παρόν αρκετές και δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια «έκπληξη» στο σχέδιο για την προώθηση των ΑΠΕ που καταρτίζει το υπουργείο σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς, σε εφαρμογή σχετικής υποχρέωσης που απορρέει από το μνημόνιο.

Το πόρισμα της ομάδας εργασίας που έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά το Πάσχα και θα αποτελεί τον «οδηγό» για να υπάρξουν στη συνέχεια νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μεταρρύθμιση του μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ και την ανάπτυξη του τομέα.

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το energypress το σχέδιο – έκθεση θα περιλαμβάνει, αφενός μεν την «ακτινογραφία» του κλάδου, αφετέρου δε κάποια συγκεκριμένα μέτρα ανάπτυξης, κυρίως σε ότι αφορά την άρση των διοικητικών και άλλων εμποδίων. Η έκθεση θα παίρνει σαφώς θέση σε σχέση με το φλέγον θέμα του τρόπου ενίσχυσης των ΑΠΕ, απαντώντας αρνητικά στο ερώτημα – «προτροπή» της τρόϊκας για εφαρμογή συστήματος «εγγυημένης διαφορικής τιμής» (γνωστό ως feed in premium) στη θέση του σημερινού συστήματος feed in tariffs. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν ταιριάζει για την Ελλάδα το σύστημα feed in premium. Το συμπέρασμα, δε, αυτό, στηρίζεται σε μα σειρά επιχειρημάτων που έχουν να κάνουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου, αλλά και τη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η οικονομία. Έτσι η έκθεση θα διατυπώνει την άποψη ότι προς το παρόν τουλάχιστον πρέπει να παραμείνει το υπάρχον σύστημα feed in tariffs, με τις απαραίτητες βελτιώσεις κάποιες εκ των οποίων, ούτως ή άλλως, έχει δρομολογήσει το ΥΠΕΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάρτιση ενός νέου σχεδίου μεταρρύθμισης των προγραμμάτων επιδότησης στις ΑΠΕ, «ώστε να καταστούν πιο συμβατά προς τις εξελίξεις της αγοράς και να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά». Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2012, χρονοδιάγραμμα που ήδη έχει ξεπεραστεί, θα πρέπει να περιλαμβάνει:

▪ χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων και συζητήσεων των αρμόδιων για τη μεταρρύθμιση του υποστηρικτικού προγράμματος
▪ επιλογές μεταρρύθμισης του υποστηρικτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου εγγυημένης διαφορικής τιμής και προσδιορισμός σε κάθε επιλογή της μεθόδου υπολογισμού των τιμολογίων και του τρόπου αποφυγής πιθανής υπερβολικής αποζημίωσης.
▪ τρέχουσες και αναμενόμενες τάσεις στο κόστος για όλες τις σχετικές τεχνολογίες.
▪ εξέταση της επιλογής αυτόματης μείωσης τιμολογίου.
▪ μέτρα για την ανάπτυξη πηγών αιολικής και ηλιακής ενέργειας

http://www.energypress.gr/news/Papakwnstantinoy:-Den-tha-allaxoyn-oi-tarifes-twn-APE

No comments: