Saturday 21 April 2012

Υποφέρει η αγορά των ΑΠΕ από τις καθυστερήσεις πληρωμών

Από τον Δεκέμβριο έχουν να πληρωθούν σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοχοι φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ έχει λάβει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγηθεί δάνειο σαν «ένεση» ρευστότητας, αλλά και αυτή η λύση έχει μονάχα προσωρινό χαρακτήρα και απλά αναβάλει το πρόβλημα για να το αναλάβει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Όπως είναι γνωστό, η μαύρη τρύπα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ενέργειας έχει πολλά πρόσωπα: Καταρχήν, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι δραστηριότητες των Energa και Hellas Power που «έφαγαν» τα χρήματα από το τέλος ακινήτων, προκαλώντας πρόβλημα. Παράλληλα, η κατάσταση στις ΑΠΕ είναι γνωστή: Δεν υπάρχουν επαρκείς μηχανισμοί που θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό του ΛΑΓΗΕ, ενώ οι δημοπρατήσεις δικαιωμάτων εκπομπών δυστυχώς δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά.

Το κακό όμως είναι ότι οι εταιρείες των ΑΠΕ, όπως για παράδειγμα στα φωτοβολταϊκά, έχουν συνάψει δάνεια για να υλοποιήσουν τις μονάδες τους. Και δεν έχουν την πολυτέλεια να τα αποπληρώνουν με τους ρυθμούς και τις καθυστερήσεις που λαμβάνουν τις δικές τους πληρωμές για την παραγόμενη ενέργεια. Επίσης, η όλη κατάσταση στέλνει λάθος μηνύματα και στο εξωτερικό, σε μια χρονική περίοδο που η χώρα χρειάζεται ξένες επενδύσεις.

Τέλος, δύσκολη χαρακτηρίζεται και η κατάσταση στη ΔΕΗ, με τους απλήρωτους λογαριασμούς να προσεγγίζουν το ένα δις. ευρώ και τη μετοχή της Επιχείρησης να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=57120

No comments: