Thursday 26 April 2012

«Φαρμάκι» τα λιγοστά δάνεια για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά

Επιτόκια της τάξης του 10-12% επιβάλλουν πλέον οι τράπεζες στα λιγοστά δάνεια που παρέχουν για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, τη στιγμή που οι προοπτικές χρηματοδότησης είναι πραγματικά απειροελάχιστες, σε αντίθεση με ότι ίσχυε μερικά χρόνια πριν. Το αποτέλεσμα είναι ότι ασκείται πίεση στον αριθμό των νέων έργων, παρόλο που υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών.

Όπως γράψαμε στο παρελθόν, οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στο πρώτο δίμηνο του 2012 ανήλθαν σε 63,36 MW, δηλαδή συνέχισαν δυνατά την πορεία του προηγούμενου έτους. Τη στιγμή όμως που οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν περισσότερες εγκαταστάσεις φέτος, έρχεται το αρνητικό οικονομικό κλίμα να θέσει υπό απειλή την ανάπτυξη του κλάδου.

Όπως είναι φυσικό, η χρηματοδότηση δεν είναι το μόνο αγκάθι, αφού γνωστά είναι τα προβλήματα με τις διαδικασίες στη ΔΕΗ και ο κορεσμός των δικτύων. Παρόλα αυτά, η έλλειψη χρηματοδότησης έχει αναδειχτεί πλέον σε υπ’ αριθμόν ένα ανασταλτικό παράγοντα, γεγονός που παραδέχονται οι περισσότεροι φορείς και τα στελέχη των επιχειρήσεων του χώρου.

Στην ευαίσθητη αυτή χρονική συγκυρία, οι εθνικές εκλογές θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε αναβολή το σύνολο των ενεργειακών ζητημάτων. Μοιραία, θα καθυστερήσουν και οι αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ που ταλανίζει τους παραγωγούς ΑΠΕ, αλλά και οι όποιες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των νέων επενδύσεων.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=57258

No comments: