Monday 30 April 2012

Δανία: Οι κυβερνήσεις υπονομεύουν την ενεργειακή απόδοση

Για υπονόμευση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση κατηγόρησε η Δανική Προεδρία τα κράτη μέλη, προτείνοντας αναδιατύπωση ενός βασικού άρθρου που επιβάλει στις εταιρείες ενέργειας ετήσιο στόχο εξοικονόμησης ενέργειας 1.5%.

«Είναι αλήθεια ότι τα κράτη μέλη είναι πιο πρόθυμα να υποβαθμίσουν παρά να υποστηρίξουν τα ποσοστά της ενεργειακής απόδοσης», είπε στη EurActiv ο δανός υπουργός για το κλίμα Martin Lidegaard, στο πλαίσιο συνεδρίου για καθαρές ενέργειες στο Λονδίνο την Τετάρτη (25 Απριλίου).

«Κάποια άρθρα στην οδηγία- ειδικά το άρθρο 6- υποβαθμίστηκαν πολύ, και εάν πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε μια συμφωνία με το Κοινοβούλιο, πρέπει να αυξήσουμε τις φιλοδοξίες μας για το άρθρο αυτό εκ νέου», υπογράμμισε.

Η Δανικής Προεδρία επιβλέπει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ κρατών μελών, Κομισιόν και Κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμφωνία πριν την λήξη της προεδρίας της την 1η Ιουλίου.

Η EurActiv θεωρεί ότι η Δανική Προεδρία θα προωθήσει ένα νέο κείμενο για το επίμαχο άρθρο στις διαπραγματεύσεις της 4ης Μαΐου, που θα περιλαμβάνει τις μόνιμες αποστολές των κρατών στις Βρυξέλλες.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών εδώ και καιρό εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την «διπλή γλώσσα» των κρατών της ΕΕ των οποίων οι ηγέτες κλιμακώνουν τη ρητορική τους για την ενεργειακή απόδοση, τη στιγμή που η δημόσια διοίκησή τους αντιτίθεται στα μέτρα που θα την ενισχύσουν.

Η EurActiv πληροφορήθηκε ότι η Δανική Προεδρία πίστευε πως οι ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας συναίνεσαν για οριστική αύξηση των φιλοδοξιών ενεργειακής απόδοσης σε μια άτυπη συνάντηση του συμβουλίου στη Δανία στις 19 Απριλίου.

Ωστόσο μία εβδομάδα μετά, σε ένα δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, «δεν έγινε καμία πρόοδος», σύμφωνα με πηγή της ΕΕ, που κατηγόρησε το Κοινοβούλιο για «ακαμψία».

Σκληρή γραμμή των ευρωβουλευτών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σκληρή γραμμή για την εξοικονόμηση ενέργειας, προτείνοντας 18 συμβιβαστικές τροποποιήσεις προκειμένου να δώσει ένα τέλος στην «οπισθοδρόμηση» των κυβερνήσεων της ΕΕ από τους ακρογωνιαίους λίθους της οδηγίας.

Μία από αυτές, το άρθρο 6, υποχρεώνει τις εταιρείες ενέργειας να μειώνουν κάθε χρόνο τις πωλήσεις ενέργειας σύμφωνα με το Σύστημα Εξοικονόμησης Ενέργειας Κατά την Τελική Χρήση.

«Πρόκειται για τον κινητήρα της οδηγίας», τόνισε διπλωμάτης της ΕΕ. «Από εκεί παίρνουμε τις μεγαλύτερες εξοικονομήσεις ενεργειακής απόδοσης, επομένως είναι ένα από τα δυσκολότερα θέματα».

Ωστόσο υπάρχουν άλλα θέματα, όπως ο ετήσιος στόχος ανακαίνισης για τα δημόσια κτίρια της τάξεως του 3%- 12% των συνολικών κατοικιών της ΕΕ- ο οποίος σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους, έχει υποβαθμιστεί και «γεμίσει» με εξαιρέσεις και παραθυράκια.

Ο Lidegaard τόνισε ότι χρειάζεται ευελιξία τόσο από το Συμβούλιο όσο και από το Κοινοβούλιο για να βρεθεί συμφωνία. «Το ταγκό χορεύεται με δύο», συνέχισε.

Η τρίτη «τριλογία» έχει προγραμματιστεί για τις 8 Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις μέχρι τις 13 Ιουνίου.

(euractiv.gr, 27/4/2012)

http://www.energypress.gr/news/Dania:-Oi-kybernhseis-yponomeyoyn-thn-energeiakh-apodosh

No comments: