Tuesday 17 April 2012

Προς υποβάθμιση η υπηρεσία εξυπηρέτησης επενδυτών ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ ;

Φόβους ότι η Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ οδεύει ολοταχώς προς υποβάθμιση, εκφράζουν κύκλοι της αγοράς, σχολιάζοντας τη νέα διάρθρωση του υπουργείου, αλλά και το γεγονός ότι στο εξής θα μπορεί να στελεχώνεται όχι μόνο από μηχανικούς, αλλά και από προσωπικό οποιασδήποτε πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναδιοργάνωση των υπουργείων και ΝΠΔΔ» του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης (άρθρα 139-141), προβλέπεται μεταξύ άλλων η υπαγωγή της υπηρεσίας εξυπηρέτησης έργων ΑΠΕ από τη ΓΓ. Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ όπου και ανήκε, στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας.

Πρόκειται επί της ουσίας για υποβάθμιση της υπηρεσίας, και άρα της εξυπηρέτησης των επενδυτών έργων ΑΠΕ – όπως σχολιάζουν άνθρωποι του χώρου- αφού επί της ουσίας περιορίζεται η αυτονομία της, με ότι αυτό συνεπάγεται σε αποτελεσματικότητα. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν μάλιστα ότι είναι η 2η φορά από το 2010 που υποβαθμίζεται η συγκεκριμένη υπηρεσία. Το 2010 οπότε και μετονομάστηκε από Δ/νση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Έργων ΑΠΕ, υπαγόταν απευθείας στην τότε υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, με το σκεπτικό να λειτουργεί ως μια αρκετά αυτόνομη -σε σχέση με άλλες δημόσιες υπηρεσίες- μονάδα, που θα δίνει λογαριασμό μόνο στον εκάστοτε πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου. Τότε, η ίδρυσή της, ως μιας ουσιαστικά αυτόνομης μονάδας είχε θεωρηθεί μια ουσιαστική αναβάθμιση και έμπρακτη εκδήλωση της πολιτικής προτεραιότητας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Προσωπικό οποιαδήποτε ειδικότητας…

Το δεύτερο ανησυχητικό σημάδι, που επισημαίνουν οι άνθρωποι του χώρου, είναι ότι σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, προβλέπεται πλέον η στελέχωσή της με προσωπικό «οποιασδήποτε ειδικότητας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης», ακόμη και σε τμήματα που αφορούν σε θέματα σχεδιασμού, τεκμηρίωσης, πολιτικής, αδειοδότησης, ηλεκτρονικής διαχείρισης τεχνικών στοιχείων. Ο κίνδυνος είναι -όπως λέει στέλεχος του χώρου- επιστήμονες μη θετικών επιστημών να καλούνται να υπογράφουν εκθέσεις τεχνικών έργων, να αξιολογούν τεχνικά θέματα έργων, και γενικά να λειτουργούν ως μηχανικοί. «Σκεφτείτε για παράδειγμα, απόφοιτο φιλολογίας, να συντονίζει την αδειοδότηση έργων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και να υπογράφει τις εκθέσεις αυτοψίας για την έκδοση αδειών λειτουργίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας.

Σημειώνεται ότι ο μέχρι σήμερα οργανισμός της υπηρεσίας, προβλέπει ότι οι θέσεις προϊσταμένων τμημάτων της υπηρεσίας, θα καλύπτονται από δημόσιους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, μηχανικούς, γεωλόγους ή χημικούς, και όχι φυσικά οποιασδήποτε ειδικότητας.

Το ιστορικό

Για την ιστορία, επαναλαμβάνουμε ότι η Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα ΑΠΕ αποτελεί τη μετεξέλιξη του τμήματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που με το νόμο 3851/2010 (άρθρο 20) έλαβε τον τίτλο Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (η πορεία έδειξε ότι δεν ήταν παρά απλώς ένας τίτλος).

Μάλιστα, με το ίδιο άρθρο 20, η υπηρεσία είχε επιφορτισθεί με επιπλέον αρμοδιότητες «Υπηρεσίας μια Στάσης» (one stop shop), που σημειωτέον αδυνατεί να επιτελέσει αφενός λόγω υποστελέχωσης, αφετέρου λόγω έλλειψης κατάλληλης οργανωτικής δομής, η οποία δεν έχει ακόμα καθορισθεί, παρά τη πρόβλεψη του νόμου για έκδοση σχετικού Π.Δ. Παρ’ όλα αυτά, όπως λένε όσοι παρακολουθούν τα δύο τελευταία χρόνια τις εξελίξεις στο χώρο, η υπηρεσία από τη σύστασή της επιτελεί σημαντικό έργο, το οποίο θα ήταν ακόμα σπουδαιότερο εάν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ φρόντιζε για την επαρκή στελέχωσή της.

http://www.energypress.gr/news/Pros-ypobathmish-h-yphresia-exyphrethshs-ependytwn-APE-toy-YPEKA

No comments: