Tuesday 10 April 2012

Σε διαβούλευση το νέο σχέδιο κανονισμού για την τιμολόγηση στο φυσικό αέριο

Τη νέα πρόταση του ΔΕΣΦΑ για τα νέα τιμολόγια με τις χρεώσεις μεταφοράς και εγκατάστασης θέτει σε διαβούλευση η ΡΑΕ. Μετά την πρώτη διαβούλευση ακολούθησε πολύ καλή συνεργασία και διάλογος τόσο με τη ΡΑΕ όσο και με την αγορά, με αποτέλεσμα οι προτάσεις που κατέθεσε ο ΔΕΣΦΑ να βρίσκονται κόντα στη δέσμευση ότι η νέα πρόταση θα ικανοποιεί την αγορά. Ήδη η πρώτη εικόνα που μεταφέρεται από την αγορά είναι ιδιαίτερα θετική.

Οι κύριες αλλαγές που διαπιστώνονται, οι οποίες τελικώς παίζουν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι προτάσεις θα εφαρμοστούν στην αγορά είναι οι εξής:

• Η περίοδος εξομάλυνσης των τιμολογίων διαμορφώνεται σε δεκαπέντε (15) έτη, από δέκα (10) έτη.

• Το ονομαστικό προ-φόρων μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC pre-tax nominal) διαμορφώνεται σε 10,99%, από 12,21%, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό με βάση όσα ισχύουν διεθνώς αλλά και στην ελληνική αγορά.

• Ανάκτηση του απαιτούμενου εσόδου της εγκατάστασης ΥΦΑ κατά 63% μέσω των τιμολογίων Μεταφοράς και κατά 37% μέσω των τιμολογίων ΥΦΑ, από 80% και 20% αντίστοιχα. Το μέρος του απαιτούμενου εσόδου ΥΦΑ που ανακτάται μέσω των τιμολογίων Μεταφοράς (63%), κατανέμεται πλέον στα σημεία εισόδου και στις ζώνες εξόδου, εκτός από το σημείο εισόδου Αγ. Τριάδα.

• Ανάκτηση του απαιτούμενου εσόδου, σε Μεταφορά και ΥΦΑ, κατά 80% μέσω χρεώσεων δυναμικότητας και κατά 20% μέσω χρεώσεων ποσότητας (capacity commodity split), από 90% και 10% αντίστοιχα. Το νέο αυτό split ικανοποιεί αίτημα που είχε κατατεθεί στη διαβούλευση του ΔΕΣΦΑ με την αγορά.

• Αύξηση των ορίων ανοχής αποκλίσεων σε ±10%, από ±5%, το οποίος είναι επίσης ένα σημείο που ειχε ζητηθεί από την αγορά.

• Μείωση του συντελεστή «a» για τον υπολογισμό χρέωσης των Βραχυχρόνιων Συμβάσεων σε 1,80 από 2,62.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 25 Απριλίου 2012. Στη συνέχεια, η ΡΑΕ θα προχωρήσει πλέον στην έκδοση της απόφασης θέσπισης του Κανονισμού και των Τιμολογίων Χρέωσης Χρήσης του ΕΣΦΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση gasconsultation@rae.gr, ή εγγράφως.

Εισήγηση ΔΕΣΦΑ - Τιμολόγιο χρέωσης χρήσης ΕΣΦΑ
http://www.energypress.gr/resource-api/energypress/contentObject/Eishghsh-DESFA-Timologio-hrewshs-hrhshs-ESFA/content?contentDispositionType=attachment

Εισήγηση ΔΕΣΦΑ - Κανονισμός τιμολόγησης δραστηριοτήτων ΕΣΦΑ
http://www.energypress.gr/resource-api/energypress/contentObject/Eishghsh-DESFA-Kanonismos-timologhshs-drasthriothtwn-ESFA/content?contentDispositionType=attachment

http://www.energypress.gr/news/Se-diaboyleysh-o-kanonismos-timologhshs-toy-ESFA

No comments: