Friday 6 April 2012

Ηλιακή ενέργεια στο μουντιάλ της Βραζιλίας

Η Βραζιλία είναι μια ηλιόλουστη χώρα και σκοπεύει να το εκμεταλλευτεί αυτό στην διοργάνωση του Μουντιάλ του 2014, εξοπλίζοντας τα στάδιά της με φωτοβολταϊκά και άλλες πράσινες τεχνολογίες.

Ήδη, τα 10 από τα 12 στάδια έχουν λάβει πιστοποίηση από το LEED για το οικολογικό τους προφίλ, ενώ το στάδιο Γκαρίντσα στην Μπραζίλια φιλοδοξεί να λάβει την πιστοποίηση LEED Platinum, πράγμα που αν καταφέρει, θα είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως για ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Στο συγκεκριμένο στάδιο θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά στην οροφή, με ισχύ 2,5 MW, τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες σε φωτισμό και ηλεκτρισμό σε ποσοστό 50% στις ώρες αιχμής. Σε ετήσια βάση, το σύστημα θα εξοικονομήσει 3,78 εκατ. δολάρια από τα έξοδα λειτουργίας.

Παράλληλα, το στάδιο Μαρακανά στο Ρίο θα φιλοξενήσει και εκείνο φωτοβολταϊκά ισχύος 3,3 MW, ενώ το στάδιο Μινειράο στο Μπέλο Οριζόντε θα εγκαταστήσει 1,5 MW.

«Στη Βραζιλία το 2014, η αειφορία της διοργάνωσης θα είναι η καλύτερη μέχρι σήμερα, ενσωματώνοντας νέες ιδέες», τόνισε σχετικά με την όλη προσπάθεια ο Κλαούντιο Λανγόν, συντονιστής της διοργανώτριας αρχής.


http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/iliaki-energeia-sto-mountial-tis-brazilias.html

No comments: