Wednesday 11 April 2012

Ιγκορ Γιουσούφοβ: Ποιος είναι ο Ρώσος υποψήφιος αγοραστής της ΔΕΠΑ;

O Ιγκορ Γιουσούφωφ, ο ιδιοκτήτης του ρωσικού Fund Energy, που έχει υποβάλει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, ήταν υπουργός Ενέργειας μέχρι το 2004, και στη συνέχεια υπήρξε ειδικός Σύμβουλος των Προέδρων Πούτιν και Μεντβέντεβ για την Ενέργεια. Ο κ. Γιουσούφωφ είχε προταθεί από τη Ρωσική κυβέρνηση το 2011 για τη θέση του επικεφαλής του Φόρουμ Εξαγωγικών Χωρών Αερίου (GECF), του αποκαλούμενου «OPEC του Φυσικού αερίου» που επιθυμεί να εδραιώσει η Μόσχα.

Ο ίδιος αρνήθηκε την θέση, και προτίμησε να περάσει στον ιδιωτικό τομέα και στη διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας με έμφαση σε υποδομές.

Ο Ιγκόρ Γιουσούφωφ συνεχίζει πάντως να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την ρωσική κυβέρνηση, ενώ διατηρεί τη θέση του στο ΔΣ της Gazprom. Επίσης, έχει ισχυρή σχέση και με το Βερολίνο καθώς υπήρξε ο «αρχιτέκτονας» του Nord Stream, του γερμανορωσικού αγωγού, ενός από τα μεγαλύτερα έργα στον τομέα αυτό.

Το οικογενειακό σχήμα Fund Energy, εμφανίζεται να έχει στην ιδιοκτησία του περιουσιακά στοιχεία κυρίως στη Γερμανία και μάλιστα στρατηγικής σημασίας, όπως τα Ναυπηγεία του Ροστόκ Nordic Yards ενώ πρόσφατα στο Reuters εμφανίζεται σαν υποψήφιος αγοραστής των Διυλιστηρίων του Ινγκολστατ, που τροφοδοτούν τη Βαυαρία και μέρος της Αυστρίας.

Όσον αφορά την σταδιοδρομία του κ. Γιουσούφωφ, αποφοίτησε από το πολυτεχνείο Novocherkasskμε πτυχίο ηλεκτρολόγου-μηχανικού και στη συνέχεια έλαβε και τίτλο στα διεθνή οικονομικά. Στην επαγγελματική του πορεία, εργάστηκε σε υδροηλεκτρικό σταθμό της Κούβας (1984-1987) και στη συνέχεια ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Ασφάλειας της Ρωσίας (1991-1992). Το 1996 έγινε υφυπουργός Βιομηχανίας και στη συνέχεια ανέλαβε θέσεις στην Επιτροπή Κρατικών Αποθεμάτων (1998-2001).

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=56710

No comments: