Monday 30 April 2012

Δώρα Αντωνίου: Προκλητικές αμφισβητήσεις της Άγκυρας στο Καστελλόριζο

Τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σπεύδει να υπενθυμίσει η Αγκυρα, μόλις μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα. Ενώ η προεκλογική εκστρατεία εισέρχεται στην τελική ευθεία και με τη συζήτηση για ανακήρυξη ΑΟΖ να έχει ανοίξει και να βρίσκει θέση στις προεκλογικές τοποθετήσεις των κομμάτων, μαζί με τις ενέργειες και τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη χώρα μας, η Τουρκία επαναφέρει τις αμφισβητήσεις της για το καθεστώς και τη δικαιοδοσία στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου.

Στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκαν προχθές αποφάσεις του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, οι οποίες ελήφθησαν τον περασμένο μήνα και αφορούν την αδειοδότηση ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Μεταξύ των περιοχών που αναφέρονται, περιλαμβάνεται η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ρόδου και γύρω από το Καστελλόριζο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κινητικότητα της Αγκυρας και η απόφαση να επαναφέρει τις ανεδαφικές διεκδικήσεις της δεν μπορούν να ιδωθούν ξέχωρα από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Τη στιγμή που η Αθήνα ενεργοποιεί διαδικασίες έρευνας, οι οποίες, μάλιστα, προσελκύουν διεθνές ενδιαφέρον, και η Κύπρος δρομολογεί δεύτερο γύρο ερευνητικών γεωτρήσεων, η Τουρκία φροντίζει με τις εν λόγω αποφάσεις να υπενθυμίσει τις διεκδικήσεις της.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στη δημοσίευση των αποφάσεων του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σε δήλωσή του, τόνισε ότι η συγκεκριμένη τουρκική ενέργεια αντιβαίνει τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο. «Οι θέσεις μας για το θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά», πρόσθεσε ο κ. Δελαβέκουρας και πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΞ θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Πηγή: "Καθημερινή", 29.04.2012

http://www.energypress.gr/news/Dwra-Antwnioy:-Proklhtikes-amfisbhthseis-ths-Agkyras-sto-Kastell orizo

No comments: