Monday 2 April 2012

Μπλόκο της ΡΑΕ στις αυξήσεις του βιομηχανικού ρεύματος

Αυστηρή επιστολή προς τη ΔΕΗ απέστειλε η ΡΑΕ με ημερομηνία 30 Μαρτίου, πριν δηλαδή εφαρμόσει η ΔΕΗ τα νέα τιμολόγια προς τους πελάτες υψηλής τάσης, με την οποία καλεί την επιχείρηση να διαπραγματευθεί ουσιαστικά με τους συγκεκριμένους πελάτες της, αλλά και να διαμιρφώσει τις τελικές τιμολογιακές προτάσεις της με βάση συγκεκριμένες παρατηρήσεις που διατυπώνει.

«Σας καλούμε να λάβετε υπόψη σας τις παρατηρήσεις, ώστε να προχωρήσετε στη διαμόρφωση των τελικών τιμολογιακών σας προτάσεων προς τους πελάτες ΥΤ, και να διαπραγματευτείτε ουσιαστικά μαζί τους, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται να πράξατε καθ’ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Τα θέματα που κατά τη ΡΑΕ θα πρέπει η ΔΕΗ να κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις στα προτεινόμενα τιμολόγια είναι οι εξής:

• Μείωση του συνολικού κόστους ισχύος που επιμερίζεται στους πελάτες ΥΤ, χρησιμοποιώντας εναλλακτική κλείδα επιμερισμού (π.χ. λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή στην αιχμή/ αιχμές, και όχι την ετεροχρονισμένη αιχμή του συνόλου της ΥΤ).

• Δικαιότερο επιμερισμό του κόστους ισχύος μεταξύ των κατηγοριών πελατών ΥΤ, λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή της κατηγορίας/ του πελάτη στην αιχμή και όχι του συνόλου της ΥΤ, καθώς επίσης και τη γενικότερη ανάλυση που προαναφέρθηκε.

• Μηδενισμό των χρεώσεων ισχύος στη ζώνη ελαχίστου (κατ’ αναλογία των χρεώσεων πελατών ΜΤ).

• Χρέωση ισχύος βάσει του μέσου όρου π.χ. 10 μεγίστων, και όχι βάσει του απόλυτου μεγίστου ζώνης, έτσι ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική χρέωση βάσει τυχαίου συμβάντος.

• Επιβεβαίωση του ότι ο επιμερισμός του κόστους ενέργειας και ο υπολογισμός των σταθμισμένων τιμών ενέργειας ανά ζώνη έχει λάβει υπόψη του τα χαρακτηριστικά φορτίου των πελατών ΥΤ ή κατηγοριών πελατών, καθώς και τη συμμετοχή τους στο κόστος ενέργειας κάθε ζώνης, όπως προαναφέρθηκε.
• Ελαστικότερους όρους δήλωσης ισχύος (π.χ. ημερήσια ή μηνιαία, με δυνατότητα αναθεώρησης) μέσα σε εύλογη προθεσμία, ώστε να είναι δυνατή η ημερήσια δήλωση της ΔΕΗ ως προμηθευτή και η κατάργηση των σχετικών ποινών.
• Παροχή έκπτωσης για έγκαιρη και τακτική εξόφληση των λογαριασμών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή, οι παρατηρήσεις αυτές ισχύουν και για τους πελάτες της Μέσης Τάσης, στο βαθμό που εμφανίζουν παρόμοια χαρακτηριστικά κατανάλωσης με τους πελάτες της ΥΤ.

http://www.energypress.gr/news/Mploko-ths-RAE-stis-ayxhseis-toy-biomhhanikoy-reymatos

No comments: