Tuesday 3 April 2012

Δ. Χίου: Οι ανεμογεννήτριες στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αψιμαχίες στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Χίου με φόντο τη σχεδιαζόμενη επένδυση Αιολικών Πάρκων του ομίλου Iberdrola-Ρόκα. Η πρωτοβουλία πολιτών «Χιώτες Πολίτες και Ανεμογεννήτριες» κατέθεσε αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να συγκληθεί Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο έως τις 9 Απριλίου με αποκλειστικό θέμα την ενημέρωση και τοποθέτηση του σώματος σε σχέση με την εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων.

Ο δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης στην τοποθέτησή του για το ζήτημα εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις ως προς το περιεχόμενο της μελέτης, αλλά απέρριψε το αίτημα για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και αντιπρότεινε να πραγματοποιηθεί μια διευρυμένη συνάντηση- ενημέρωση, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της εταιρείας, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο από το νόμο δεν έχει γνωμοδότηση.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης με τους επικεφαλής των δύο παρατάξεων Γιάννης Χαλιορής και Μάρκος Σκούφαλος να απαιτούν έκτακτο Συμβούλιο για το θέμα υποστηρίζοντας το αίτημα των πολιτών. Τελικά ο κ. Λαμπρινούδης δεσμεύτηκε για έκτακτο αποκλειστικά για το θέμα Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο προγραμματίστηκε για τις 9 Απριλίου.

Παρέμβαση Ορνιθολογικής Εταιρείας

Παρατυπίες στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και ελλείψεις στην περιβαλλοντολογική μελέτη της επένδυσης Iberdrola-Ρόκα για τα αιολικά πάρκα στα νησιά μας, διατυπώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία. Συγκεκριμένα, με επιστολή που απέστειλε χθες η Ορνιθολογική Εταιρία στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και το Συνήγορο του Πολίτη επισημαίνει, πως η περίοδος διαβούλευσης που έχει οριστεί από την Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας Περιβάλλοντος & Υποδομών έχει οριστεί στις 24 εργάσιμες ημέρες, ενώ η σχετική νομοθεσία (Ν.4014/2011) προβλέπει 45 εργάσιμες ημέρες.

Στην επιστολή διατυπώνονται και σοβαρές αμφιβολίες ως προς την πληρότητα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με τις Ειδικές Ορνιθολογικές Μελέτες Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται «όλες οι Ειδικές ορνιθολογικές Μελέτες ΕΟΜ στο Κεφάλαιο 4 (Γενικά συμπεράσματα και προτάσεις) αναφέρουν ότι «η όποια πρόταση επ'' αυτού [ενν. ο περιορισμός των ενδεχόμενων επιπτώσεων με την μείωση του αριθμού ανεμογεννητριών] θα αναδιατυπωθεί ακριβέστερα και πληρέστερα μετά από την επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από τις καταγραφές της Φθινοπωρινής περιόδου». Ως εκ τούτου, κατά τον μελετητή, ο φάκελος της ΜΠΕ δεν είναι πλήρης».

Στο μεταξύ, στη Χίο αύριο στις 5.30 έχει προγραμματιστεί συνάντηση μελών και εθελοντών στο καφέ του κήπου για το συντονισμό της δράσης τους. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση συζήτηση για το θέμα στο Δημαρχείο Αμανής στις 6.30 το απόγευμα.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Δ_Χίου_Οι_Ανεμογεννήτριες_στο_Δημοτικό_Συμβούλιο

No comments: