Sunday 22 April 2012

Νέες ενεργειακές προοπτικές για την Ευρώπη δημιουργούν τα δεδομένα στην Κύπρο

Η Κύπρος βρίσκεται σε μια διαδικασία μετασχηματισμού του ενεργειακού μείγματος της χώρας, όπου λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η αξιοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, δήλωσετην Παρασκευή,ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα νέα αυτά δεδομένα διαμορφώνουν νέες προοπτικές για την επιτυχή υλοποίηση του τρίπτυχου διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, αλλά και της δημιουργίας ενός τρίτου, ασφαλούς, ενεργειακού διαδρόμου τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Σε παρέμβαση του στα πλαίσια του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στη Δανία, ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε τη σύμφωνη θέση της Κύπρου για τις αμετάκλητες επιλογές που προσδιορίζονται στον Ενεργειακό Χάρτη Πορείας μέχρι το 2050 και ανέφερε ότι θα πρέπει να υποστηρίζονται από τις απαραίτητες υποδομές, οι οποίες να ανταποκρίνονται στη μετάβαση της ΕΕ σε ένα ανταγωνιστικό, ασφαλή και απαλλαγμένο από άνθρακα ενεργειακό τομέα.

Αυτό προϋποθέτει και περιλαμβάνει, εξήγησε, μιαν πλήρως ολοκληρωμένη και διασυνδεδεμένη εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τιμές ενέργειας που να αντανακλούν καλύτερα το κόστος, ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για την έρευνα και ανάπτυξη των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κυρίως κανένα συμβιβασμό σε σχέση με την ασφάλεια και επάρκεια ενέργειας, είτε από παραδοσιακές είτε από νέες πηγές ενέργειας.

Άλλωστε, πρόσθεσε ο κ. Συλικιώτης, η Κυπριακή Προεδρία προσβλέπει στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης Ευρώπης, πρώτα από όλα για τους ίδιους τους πολίτες της.

Την Πέμπτη συζητήθηκε η πρόοδος των διαπραγματεύσεων όσον αφορά την υιοθέτηση νέας Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, η οποία στοχεύει στην επίτευξη μείωσης της τάξης του 20% στην κατανάλωση ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ μέχρι το έτος 2020.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο κ. Συλικιώτης κατέθεσε την πολιτική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Δανία για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν το τέλος Ιουνίου, και διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή προεδρία είναι έτοιμη να αναλάβει τη διαχείριση του φακέλου σε περίπτωση όπου αυτός δεν ολοκληρωθεί μέχρι την 1ην Ιουλίου.

Επί της πρότασης Οδηγίας, αναγνώρισε την αναγκαιότητα υιοθέτησης δεσμευτικών μέτρων, τα οποία θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου 20% μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, θα πρέπει να παρέχεται η απαραίτητη ευελιξία στις κυβερνήσεις για επιλογή των πιο αποδοτικών από πλευράς κόστους-οφέλους μέτρων, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις εθνικές ενεργειακές πολιτικές των κρατών μελών.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Συλικιώτης είχε συνάντηση με τον Κοινοτικό Επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις επί της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου στον τομέα της ενέργειας και παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου, κάτι το οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με την υπουργό Ενέργειας της Σουηδίας, Άννα Κάριν Χατ.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=57106

No comments: