Monday 9 April 2012

Δύο σενάρια για την απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος

Δύο σενάρια για την απελευθέρωση των τιμολογίων στη χαμηλή τάση, που αφορούν δηλαδή οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, και τα οποία από τον Ιανουάριο του 2013 -στο πλαίσιο του μνημονίου- παύουν να ρυθμίζονται από το κράτος, προανήγγειλε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου.

Η υποχρέωση της απελευθέρωσης για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης (για τις ευπαθείς ομάδες θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη) απορρέει από το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Σύμφωνα με αυτό, μέχρι το β’ 6μηνο του 2013, τα τιμολόγια χαμηλής τάσης θα πρέπει να αντανακλούν πλήρως το κόστος παραγωγής του ρεύματος, δηλαδή να είναι κοστοβαρή, ενώ – με βάση πάντα το μνημόνιο- μέσα στο 2012 η κυβέρνηση πρέπει να έχει καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εν λόγω προσαρμογή. Υπενθυμίζεται ότι στη μέση τάση, (εμπορικά καταστήματα, σούπερ-μάρκετ, βιοτεχνίες), και στην υψηλή τάση (ενεργοβόρες βιομηχανίες), τα τιμολόγια έχουν ήδη απελευθερωθεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μελέτη, και αυτό που εξετάζεται η απελευθέρωση να γίνει είτε χρονικά (π.χ. σε δύο 6μηνα), είτε ανάλογα με το προφίλ και την κατηγορία κάθε καταναλωτή (π.χ. πρώτα για τους επαγγελματικούς, μετά για τους οικιακούς καταναλωτές). Σε ερώτηση για το αν το υπουργείο εξετάζει να υιοθετήσει την πρόταση της ΡΑΕ για ανά 6μηνο αναπροσαρμογή των τιμολογίων, απάντησε «δεν έχουμε αντίρρηση», για να προσθέσει πως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε αυξήσεις στα τιμολόγια μέσα στο 2012». Πρόκειται πάντως για απάντηση που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και νέων αυξήσεων εντός του έτους.

http://www.energypress.gr/news/Dyo-senaria-gia-thn-apeleytherwsh-twn-timologiwn

No comments: