Tuesday 17 April 2012

Δύο μήνες απλήρωτοι οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών

Απλήρωτοι πάνω από δύο μήνες είναι οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών στα διασυνδεδεμένα νησιά, όπως καταγγέλλουν αναγνώστες του energypress. Το πρόβλημα είναι σημαντικό καθώς κι εκείνοι με τη σειρά τους δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ η αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με τα οικονομικά της ΔΕΗ δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία. Τα βασικά σημεία της επιστολής που δέχτηκε το energypress έχουν ως εξής:
Η ΔΕΗ αποφάσισε πως δεν μπορούμε πλέον να στέλνουμε courier στις 11 του μηνός για να παραλαμβάνουμε τις εντολές πληρωμής (με τις οποίες κόβουμε τιμολόγια) και ότι θα μας τις στέλνει ταχυδρομικά. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε να τιμολογούμε με 12 ή 13 του μηνός αφού θέλει τουλάχιστον 3-5 ημέρες για να φτάσουν σε εμάς. Επικαλούνται λόγους διαδικαστικούς και επιβάρυνσης των υπαλλήλων τους στο να ελέγχουν ποιος courier παίρνει τι…
Ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, η ΔΕΗ σταμάτησε να πληρώνει το γνωστό 20 ήμερο από την ημέρα τιμολόγησης. Το "σε λίγες ημέρες" έγινε "εβδομάδες" και έχουμε βρεθεί σε σύνολο όλοι οι παραγωγοί ΑΠΕ που είμαστε υπό τη αιγίδα Διεύθυνσης Διασυνδεδεμένων Νήσων να έχουμε από 2 τιμολόγια απλήρωτα. Υπάρχουν μερικοί τυχεροί που πρόλαβαν και τιμολόγησαν πριν τις 13 Φεβρουαρίου που είναι και η τελευταία ημέρα που πληρώθηκε. Σε λίγο καιρό μέχρι και τις 17 - 20 του μηνός θα λάβουμε και την τρίτη εντολή τιμολόγησης, οπότε αισίως θα έχουμε κλείσει 3 μήνες παραγόμενης ενέργειας απλήρωτη.

3. Προφανώς δεν πληρωνόμαστε και δεν τηρούμε τις υποχρεώσεις μας αντίστοιχα. Δεν ξέρουμε πότε θα πληρωθούμε. Υπάρχει κόσμος που ζει από εμάς και εμείς μαζί (οικοπεδούχοι, ηλεκτρολόγοι, συντηρητές) στους οποίους μια κερδοφόρα επιχείρηση που θα είναι μια ζωή κερδοφόρα (λογιστικά) αυτή τη στιγμή δεν έχει λεφτά να τους πληρώσει. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχέδιο αποπληρωμής μας δημιουργεί μεγάλο θέμα καθώς δεν μπορούμε να ορίσουμε τις χρηματοροές μας. Εάν οι τράπεζες καταλάβουν ότι η ΔΕΗ δεν πληρώνει θα αρχίσουν οι πιέσεις, τα τηλεφωνήματα, δεσμεύσεις κτλ.

http://www.energypress.gr/news/Dyo-mhnes-aplhrwtoi-oi-paragwgoi-fwtoboltaikwn

No comments: