Friday 20 April 2012

Απαγορεύουν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες σχολείων και νοσοκομείων

Για θέατρο του παραλόγου κάνουν λόγο παράγοντες του φωτοβολταϊκού χώρου, καθώς η ΔΕΗ δεν επιτρέπει, ερμηνεύοντας κατά βούληση το νόμο, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, να εγκαταστήσουν μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των κτηρίων τους.

Ο λόγος για σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.λπ. τα οποία, ενώ έχουν δρομολογήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τελικά δεν μπορούν να τα τοποθετήσουν, καθώς η ΔΕΗ αρχικά, αλλά και η Υπηρεσία ΑΠΕ του υπουργείου θεωρούν ότι ο νόμος 3851 (νόμος Μπιρμπίλη) δεν επιτρέπει την εγκατάσταση πάνω από ενός συστήματος 10 KW για κάθε φορέα.

Για να γίνει αντιληπτό το παράλογο του ισχυρισμού αυτού αρκεί να αναφερθεί ότι όλα τα σχολεία, για παράδειγμα, ανήκουν στο ίδιο Νομικό Πρόσωπο, τον ΟΣΚ, συνεπώς, σύμφωνα με την άποψη που έχει επικρατήσει στο υπουργείο, δεν μπορεί να μπεί παρά μόνον σε ένα σχολείο φωτοβολταϊκό σύστημα στέγης. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έχει δρομολογήσει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα διάφορα κτήρια όπου στεγάζεται, αλλά δεν του δίνεται αυτή η δυνατότητα, καθώς δεν μπορεί να πάρει όρους σύνδεσης από τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει εντοπιστεί το πρόβλημα και εξετάζεται ο τρόπος να ξεπεραστεί, ωστόσο η καθυστέρηση είναι δεδομένη και εν τω μεταξύ οι ενδιαφερόμενοι φορείς (μεταξύ των οποίων και οργανισμοί με κοινωνικό ρόλο και δραστηριότητα) στερούνται των εσόδων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα οικονομικά τους.

http://www.energypress.gr/news/Apagoreyoyn-ta-fwtoboltaika-stis-steges-sholeiwn-kai-nosokomeiwn

2 comments:

Anonymous said...

μεχρι που θα φτασει η ηλιθιοτητα σε αυτη τη χωρα? ντροπη τους. κρατικοδιετη ΔΕΗ που ερμηνευουν τους νομουσ οπως τους γουσταρει

Biogas Plant in kerala said...

Thanks for your information. and also discussion for something to learn
Recycling of Waste in Bangalore