Wednesday 25 April 2012

ΣΕΦ: «Παγιδευμένες» σε παλαιότερες τάσεις των τεχνολογιών ΑΠΕ οι θέσεις του ΥΠΕΚΑ

Πιο φιλόδοξους στόχους για τα φωτοβολταϊκά αλλά και για το σύνολο των ΑΠΕ προτείνει ο ΣΕΦ, τόσο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (2020), όσο και μακροπρόθεσμα (2050), σε σχέση με την Έκθεση Μακροχρόνιου Σχεδιασμού που παρουσίασε το ΥΠΕΚΑ για δημόσια διαβούλευση (βλ. εδώ το πλήρες κείμενο των απόψεων του ΣΕΦ). Επίσης, θεωρεί «παγιδευμένες» στις μέχρι πρότινος τάσεις της αγοράς τις θέσεις του ΥΠΕΚΑ για το μείγμα των τεχνολογιών ΑΠΕ.

Ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών, αν και παραδέχεται ότι η Έκθεση του ΥΠΕΚΑ αποτελεί αναμφισβήτητα και την πιο προωθημένη ως προς τις προσπάθειες να αποκτήσει η χώρα ενεργειακό σχεδιασμό με ορίζοντα το 2050, επισημαίνει, ωστόσο, ότι δεν πετυχαίνει σε κανένα από τα σενάρια που εξέτασε τον κοινοτικό στόχο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 80%-95% ως το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 (η μείωση που επιτυγχάνεται κυμαίνεται από 60% έως 70% σε σχέση με το 2005). Ο λόγος, σύμφωνα με τον ΣΕΦ, είναι ότι το ΥΠΕΚΑ ακολούθησε μια μάλλον συντηρητική προσέγγιση, ειδικά στους τομείς των μεταφορών και του κτιριακού αποθέματος, όπου τα πετρελαιοειδή και το φυσικό αέριο συνεχίζουν να παίζουν σημαίνοντα ρόλο ακόμη και μετά από τέσσερις δεκαετίες.

Μάλιστα, ο ΣΕΦ τηρεί κριτική στάση και απέναντι στα απόλυτα νούμερα που παρουσιάζονται σχετικά με το μείγμα των τεχνολογιών ΑΠΕ το 2050. Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι, δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών, για παράδειγμα, ο στόχος για 10-11,5 GWp φωτοβολταϊκών το 2050 φαντάζει πολύ μικρός.

«Ειδικά μάλιστα αν συνυπολογίσει κανείς και τις δυνατότητες εξαγωγής ηλιακής ενέργειας σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (κατά το πρότυπο του Προγράμματος ΗΛΙΟΣ), τότε κατανοεί ότι ο ενδεικτικός στόχος για τα φωτοβολταϊκά δεν ανταποκρίνεται ούτε στο δυναμικό της χώρας ούτε στον δυναμισμό και την ωριμότητα της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών», αναφέρεται στην Έκθεση. Πάντως, από το συγκεκριμένο σημείο της αναλυτικής έκθεσης του ΣΕΦ προκύπτει το ερώτημα κατά πόσον οι βασικές παραδοχές στις οποίες στηρίζεται το ΗΛΙΟΣ λαμβάνονται υπ’ όψιν από τον μακροχρόνιο σχεδιασμό του ίδιου του Υπουργείου …

Μάλιστα, ο ΣΕΦ υπογραμμίζει ότι «στρατηγική αδυναμία» της έκθεσης του ΥΠΕΚΑ αποτελεί το ότι θεωρεί τη χώρα περίπου ως μία ενεργειακή «νησίδα» αποκομμένη σχεδόν από τα δίκτυα των γειτονικών χωρών και την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αυτό δεν είναι αλήθεια ούτε καν σήμερα, πόσο μάλλον μελλοντικά που θα έχουν υλοποιηθεί τα διευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρισμού. Κάτι τέτοιο δίνει δυνατότητες για περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, πολύ πέραν της κάλυψης των εγχώριων αναγκών. Η ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων για να μπορούν να δεχθούν επιπλέον 3.000 MW, όπως προβλέπεται στην έκθεση, δεν ανταποκρίνεται φυσικά ούτε στις διεθνείς τάσεις και προοπτικές, ούτε καν στις ανάγκες του Προγράμματος ΗΛΙΟΣ», συμπληρώνει ο ΣΕΦ.

Επιπλέον, ο ΣΕΦ τονίζει ότι η έκθεση δείχνει να είναι «παγιδευμένη» στις μέχρι πρότινος τάσεις της αγοράς σε ότι αφορά στο μείγμα των τεχνολογιών ΑΠΕ. Κι αυτό γιατί, προβλέποντας μερίδιο των αιολικών το 2050 33%-36% στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ και 29%-34% στη συνολική παραγωγή ηλεκτρισμού, ενώ για τα φωτοβολταϊκά προβλέπει ότι θα κατέχουν 25%-27% στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ. «Ήδη όμως η πραγματικότητα των διεθνών αγορών, αλλά και της ελληνικής την τελευταία διετία, δείχνει ότι η δυναμικότερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία είναι πλέον τα φωτοβολταϊκά και όχι τα αιολικά», επισημαίνει ο Σύνδεσμος.

Από την άλλη, η πρόταση του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών είναι η αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για το 2020, με ποσοστό ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 60% (και τουλάχιστον 10 γιγαβάτ (GWp) φωτοβολταϊκών), καθώς και κάλυψη του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής με ΑΠΕ ως το 2035 (με τουλάχιστον 30 GWp φωτοβολταϊκών) και του συνόλου των ενεργειακών αναγκών με ΑΠΕ ως το 2050.

Δεδομένης της διαρκούς μείωσης του κόστους των φωτοβολταϊκών και της ωρίμανσης των λοιπών τεχνολογιών ΑΠΕ, ο ΣΕΦ τονίζει ότι η υλοποίηση των στόχων αυτών μπορεί να επιτευχθεί με εύλογο κόστος. Ειδικά για την περίοδο από το 2015 και μετά, εκτιμάται ότι από την προτεινόμενη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θα υπάρξει καθαρό όφελος για τα δημόσια οικονομικά και θα δημιουργηθούν 50.000 θέσεις εργασίας ως το 2020.

Ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει την πρόταση του ΣΕΦ για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο ως το 2050.

                  

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=57249

No comments: