Monday 30 April 2012

Συνάντηση κορυφής των αντιπροσωπειών ΡΑΕ Ελλάδας και Κίνας

Επίσκεψη και συνάντηση εργασίας της αντιπροσωπείας της Κρατικής Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού (State Electricity Regulatory Commission, SERC) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΡΑΕ.

Η πολυμελής αντιπροσωπεία της SERC, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Xinxiong Wu, περιλάμβανε το Γενικό Γραμματέα της κ. Rongyao Tan, το Γενικό Δ/ντή Ρύθμισης Αγορών κ. Baohua Liu, τη Γενική Δ/ντρια του Εποπτικού Συμβουλίου της SERC κα. Jinghua Li, ανώτερα στελέχη της SERC, καθώς και τον Οικονομικό και Εμπορικό Ακόλουθο της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Sun Liwei.

Από πλευράς Ολομέλειας της ΡΑΕ συμμετείχαν στη συνάντηση, ο Πρόεδρός της κ. Νίκος Βασιλάκος, οι Αντιπρόεδροι κ.κ. Δ. Ραχιώτης και Μ. Ασλάνογλου και τα μέλη κ.κ. Β. Διαλυνάς και Μ. Θωμαδάκης, καθώς και ανώτερα στελέχη της Γραμματείας της ΡΑΕ.

Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ένα ιδιαίτερο θερμό και εποικοδομητικό κλίμα, συζητήθηκε μία σειρά ρυθμιστικών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όσον αφορά τους ενεργειακούς τομείς των δύο χωρών, και ιδιαίτερα:

• Οι κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο ενεργειακοί ρυθμιστές στον τομέα του ηλεκτρισμού και οι πιθανές στρατηγικές προσεγγίσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

• Η δομή, το ενεργειακό μίγμα και το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας του ηλεκτρικού τομέα στις δύο χώρες.

• Οι απαιτούμενες δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

• Η ανάπτυξη, οι τάσεις και οι προοπτικές του τομέα των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα.

Οι δύο αντιπροσωπείες των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας Ελλάδας και Κίνας συμφώνησαν να δημιουργήσουν άμεσα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στενής και συστηματικής συνεργασίας τους, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πληροφόρησης, επισκέψεων και στρατηγικών προσεγγίσεων σε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η επίσκεψη της Κρατικής Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού της Κίνας έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά την αντίστοιχη επίσκεψη που πραγματοποίησαν στη ΡΑΕ ανώτατα στελέχη του μεγάλου κινεζικού ενεργειακού ομίλου HANERGY, με σκοπό τη διερεύνηση και πληρέστερη αποτίμηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται σήμερα στον ενεργειακό τομέα της χώρας μας, ιδιαίτερα δε στο χώρο των μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων. Συζητήθηκαν επίσης οι ευκαιρίες επενδυτικής συμμετοχής της HANERGY σε μεγάλα έργα, εθνικού και διακρατικού χαρακτήρα, στον τομέα των ηλεκτρικών δικτύων μεταφοράς.

http://www.energypress.gr/news/Synanthsh-koryfhs-twn-antiproswpeiwn-RAE-Elladas-kai-Kinas

No comments: