Monday 30 April 2012

«Φταίνε τα χρέη της ΔΕΗ, όχι οι ΑΠΕ, για το έλλειμα του διαχειριστή»

Δεν φταίνε οι ΑΠΕ για το έλλειμμα του διαχειριστή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά οι αυξανόμενες επισφάλειες κυρίως από πλευράς ΔΕΗ, τόσο λόγω των συνεχών ανεξόφλητων λογαριασμών όσο και σε συνδυασμό με την αδυναμία της τελευταίας να αντλήσει ρευστότητα από τις τράπεζες.

Αυτό επισημαίνουν εκπρόσωποι του χώρου των ΑΠΕ σχολιάζοντας την έκθεση που δημοσιοποίησε προ ημερών η ΡΑΕ για το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρισμού, τονίζοντας ότι τα ταμειακά ελλείμματα γιγαντώθηκαν επειδή δεν έγιναν έγκυρα κατανοητές οι πραγματικές της αιτίες.

«Όλο το φθινόπωρο το ΥΠΕΚΑ κυνηγούσε ανεμόμυλους, στρέφοντας όλη του την προσοχή στο δήθεν πρόβλημα των ΑΠΕ, και έτσι δεν μπόρεσε να αναλύσει αποτελεσματικά την πραγματικότητα», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη του χώρου.

Το γεγονός είναι - προσθέτουν – ότι οι αυξανόμενες επισφάλειες από πλευράς ΔΕΗ στις οποίες αναφέρεται η έκθεση είναι η πραγματική ρίζα του προβλήματος, με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς να αγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο αν προστεθούν και τα ελλείμματα που προέκυψαν από τις εταιρίες που έκλεισαν, η συνολική μαύρη τρύπα φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ.

Ήδη, από το τέλος του καλοκαιριού του 2011 είχε αρχίσει να διαφαίνεται ότι το έλλειμμα του διαχειριστή τροφοδοτείται από το πρόβλημα της προμήθειας. Εκείνη την εποχή μάλιστα είχε επισημανθεί η τακτική της ΔΕΗ να αλλάξει τον τρόπο καταβολής των υποχρεώσεών της προς τον τότε ΔΕΣΜΗΕ, εξαιτίας ακριβώς του διογκούμενου ταμειακού της ελλείμματος, μία τακτική που στην ουσία μετέφερε το πρόβλημα στο διαχειριστή.

Παρόλαυτά, όπως αναγνωρίζει το σύνολο της αγοράς, ουδέποτε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δρομολόγησε λύση στο πρόβλημα της προμήθειας. Η ΔΕΗ συνέχισε να αντιμετωπίζεται σαν εισπρακτικός μηχανισμός εν μέσω κρίσης πολλαπλασιάζοντας το πρόβλημα, το ΥΠΕΚΑ «άνοιξε» μια πολύμηνη συζήτηση για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ταμειακό έλλειμμα του διαχειριστή, και το μόνο που πέτυχε ήταν να αυξήσει την αβεβαιότητα στην «πράσινη» αγορά, τη μόνη που συνέχισε να φέρνει επενδύσεις στη χώρα.

Όπως ωστόσο επαναλαμβάνουν οι άνθρωποι του χώρου, το όποιο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ δεν οφείλεται στις πράσινες επενδύσεις αλλά αποτελεί ουσιαστικά έλλειμμα της προμήθειας αφού μέσω του συγκεκριμένου τέλους επιδοτείται το κόστος του ρεύματος. Και σε κάθε περίπτωση, όπως προσθέτουν, το συγκεκριμένο έλλειμμα αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος του πραγματικού προβλήματος που απειλεί να τινάξει στον αέρα την αγορά ηλεκτρισμού.

http://www.energypress.gr/news/Ftaiei-h-DEH-ohi-oi-APE-gia-to-elleima-toy-diaheiristh

No comments: