Tuesday 24 April 2012

Δέσμευση Αλμούνια για ανοιχτό διάλογο για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Τη δέσμευσή του για την πραγματοποίηση ενός ανοιχτού και διαφανή διαλόγου με πολίτες, περιφέρειες, κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλους εταίρους, σχετικά με την πώληση λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ, δίνει, με επιστολή του προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια.

Ο επίτροπος, απαντώντας σε σχετική επιστολή του περιφερειάρχη Γιώργου Δακή, επισημαίνει ότι στόχος της Επιτροπής είναι η εφαρμογή μέτρων που θα οδηγήσουν σε έναν πιο αποτελεσματικό τομέα ενέργειας και σε μια πιο ανταγωνιστική Ευρωπαϊκή Οικονομία ως σύνολο, λαμβάνοντας παράλληλα υπ’ όψιν κοινωνικές, περιβαλλοντικές και άλλες παραμέτρους.

Στη συνέχεια ο κ. Αλμούνια περιγράφει λεπτομερώς τα εναλλακτικά μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν από την ελληνική κυβέρνηση για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο μεταξύ, στο κείμενο θέσεων και προτάσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τη Δημόσια Διαβούλευση του ΥΠ.Ε.Κ.Α. στο πλαίσιο του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού «Οδικός Χάρτης για το 2050», επισημαίνεται ότι από το υπό διαβούλευση σχέδιο, «δυστυχώς, όχι μόνον απουσιάζει ένα μεσοπρόθεσμο εθνικό σχέδιο αξιοποίησης των ελληνικών λιγνιτών αλλά, δεν υπάρχει η παραμικρή λεκτική αναφορά ή έστω ο χαρακτηρισμός τους ως «εγχώριοι ενεργειακοί πόροι».

Ο κ. Δακής, που υπογράφει το κείμενο της Περιφέρειας, κάνει λόγο για «έντονη διάθεση απαξίωσης του λιγνίτη, η οποία δεν αντανακλά και δεν λαμβάνει υπόψη στοιχειώδεις κανόνες εθνικής περιφερειακής συνοχής».

Θέτει, εξάλλου, τα ζητήματα της οικονομικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης στη Δυτική Μακεδονία, της απαξίωσης της περιφερειακής λιγνιτικής δραστηριότητας, της αποκατάστασης του περιβάλλοντος και της προώθησης μέτρων τα οποία θα καλύψουν σε ικανοποιητικό ποσοστό τις απώλειες θέσεων εργασίας και το έλλειμμα ανάπτυξης.

http://www.energypress.gr/news/Desmeysh-Almoynia-gia-anoihto-dialogo-gia-thn-pwlhsh-monadwn-ths-DEH

No comments: