Thursday 26 April 2012

Το ενδιαφέρον της δύσης προσελκύουν οι Ρωσικές προτάσεις για το Ιράν

Ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε χθες ότι το Ιράν και δυτικές κυβερνήσεις έδειξαν "ενδιαφέρον" για τη ρωσική πρόταση με στόχο να επιλυθεί η διένεξη σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, πρόσθεσε όμως ότι δεν ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Ρωσία καλεί για μια λύση "βήμα προς βήμα" στην διένεξη για το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που δυτικά κράτη υποπτεύονται ότι έχει στόχο την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου, κάτι το οποίο η Τεχεράνη διαψεύδει.

Η Μόσχα λέει ότι το Ιράν θα πρέπει να κάνει κινήσεις για να ηρεμήσει η διεθνής κοινότητα όσον αφορά τις προθέσεις της και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, προτείνοντας σε αντάλλαγμα να ανταμειφθεί με την σταδιακή άρση των κυρώσεων που επιβάλλουν στην Τεχεράνη το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και δυτικά κράτη.

Σε μια πρόταση που είχε δημοσιοποιήσει το Φεβρουάριο, η Ρωσία είχε πει ότι αρχικά το Ιράν θα μπορούσε να παγώσει τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρισης που διαθέτει για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο σημερινό επίπεδο και να δεχθεί ορισμένους σαφείς περιορισμούς σε ό,τι αφορά τη χρήση τους. Σε αντάλλαγμα η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να δεσμευτεί ότι δεν θα επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε ότι η πρόταση αυτή συζητήθηκε στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την 14η Απριλίου ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών —ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία— συν τη Γερμανία), την πρώτη μετά από ένα χρόνο και πλέον. Ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων προγραμματίζεται να γίνει την 23η Μαΐου στην Βαγδάτη.

Ο Ριάμπκοφ δήλωσε ότι το Ιράν και οι δυτικές δυνάμεις άφησαν να εννοηθεί πως "ενδιαφέρονται" για την πρόταση, που όπως είπε είναι ανάμεσα στις ιδέες που συζητώνται ανάμεσα στις έξι δυνάμεις καθώς επιδιώκουν να διαμορφώσουν ενιαία στάση και να υπάρξει πρόοδος με το Ιράν.
"Κρατάμε όλες τις προτάσεις μας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αλλά οι εργασίες συνεχίζονται τώρα με λίγο διαφορετική μορφή", είπε ο Ριάμπκοφ, ο οποίος εκπροσωπεί τη Ρωσία στις διαπραγματεύσεις.

"Εργαζόμαστε προκειμένου [οι έξι δυνάμεις] να έχουμε μια ενιαία θέση, και στις ιδέες μας, που εξετάζονται, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα ως προς αυτό", πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν έχει καταστήσει σαφές εάν και κατά πόσον θεωρεί πως στην περίπτωση που το Ιράν συμφωνήσει να τεθούν περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις συσκευές φυγοκέντρισης αυτό θα σήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εγκαταλείψει το σχέδιο —στο οποίο τα κράτη-μέλη της είχαν συμφωνήσει τον Ιανουάριο— να επιβάλλει εμπάργκο σε όλες τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τον Ιούλιο.
"Πολλά κράτη [της ΕΕ] συνεχίζουν να ανησυχούν για την ιδέα να αρθούν οι κυρώσεις πριν να τεθούν καν σε ισχύ και χωρίς οι διαπραγματεύσεις να έχουν περάσει στο δεύτερο στάδιο", σχολίασε ένας δυτικός διπλωμάτης.

Στα τέλη του Μαρτίου ο Ριάμπκοφ είχε δηλώσει πως ορισμένες δυτικές χώρες που συμμετέχουν στις διπλωματικές διεργασίες όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν φαίνεται απίθανο να επιδείξουν ενθουσιασμό για τη συγκεκριμένη πρόταση. Το Ιράν δεν έχει σχολιάσει εκτενώς την ιδέα.

Η Ρωσία τάχθηκε υπέρ τεσσάρων γύρων κυρώσεων εναντίον του Ιράν που εγκρίθηκαν από το ΣΑ του ΟΗΕ, στο οποίο διατηρεί δικαίωμα βέτο, αλλά έχει τονίσει πως αντιτίθεται σε περαιτέρω κυρώσεις και εκτιμά ότι η υπερβολική άσκηση πίεσης μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=57284

No comments: