Thursday 19 April 2012

Φωτοβολταϊκά: καθυστερήσεις στις πληρωμές οδηγούν τους παραγωγούς σε πτώχευση

Σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Η Καθημερινή”, οι καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΛAΓHE (Λειτουργός της Aγοράς Hλεκτρικής Eνέργειας, πρώην ΔEΣMHE), αλλά και από τη ΔΕΗ, η οποία αγοράζει απευθείας το φωτοβολταϊκό ρεύμα στα στα διασυνδεδεμένα νησιά, οδηγούν τους παραγωγούς σε ασφυξία.

Κι αυτό γιατί δεν δύνανται από τη μια πλευρά να αποπληρώσουν ανελαστικές δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες, αλλά και να καταβάλλουν τον ΦΠΑ. Ενδεικτικά, η ΔΕΗ χρωστά στους παραγωγούς των νησιών τιμολόγια δύο μηνών.

“Σήμα κινδύνου” για την κατάσταση των εταιρειών του κλάδου εξέπεμψε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Eνεργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠEΦ) σημειώνοντας σε επιστολή του προς ΛΑΓΗΕ και ΡΑΕ ότι πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν άμεσα με πτώχευση.

Ο ΣΠΕΦ έθεσε επίσης το ζήτημα της διαχείρισης των χρημάτων από το τριπλασιασμένο πρόσφατα τέλος ΑΠΕ: «Kαθώς οι εταιρείες μας βαίνουν ολαταχώς στην πτώχευση είναι αναγκαίο απόλυτα να γνωριζουμε πού πηγαίνουν τα χρήματα του τριπλάσιου τέλους AΠE όπως εισπράττονται από τους καταναλωτές και που αναμένονταν στα ταμεία του ΛAΓHE ήδη από τα τέλη Mαρτίου», αναφέρει σε ΛΑΓΗΕ και ΡΑΕ.

http://www.econews.gr/2012/04/19/fotovoltaika-pliromes-paragogoi/

No comments: