Tuesday 24 April 2012

Στο στόχαστρο της εφορίας οι υψηλοί λογαριασμοί ρεύματος

Με σύμμαχο την τεχνολογία και ειδικότερα τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και τις βάσεις δεδομένων που διατηρούν τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, υπηρεσίες όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ κλπ το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να περιορίσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή.

«Υποπτοι» όσοι πληρώνουν €1.000 ρεύμα

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, το περιουσιολόγιο που έχει καταρτιστεί από στοιχεία του Ε9 θα διασυνδεθεί και με άλλες βάσεις δεδομένων (π.χ. Κτηματολόγιο) ώστε να μπορεί να γίνει ορθότερη αξιοποίηση των στοιχείων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΓΓΠΣ, στις φορολογικές δηλώσεις θα προσυμπληρώνονται στοιχεία που αφορούν τις συντάξεις, τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος, τα ενοίκια που εισπράττει, τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει καταβάλει, αλλά και τις δαπάνες για ασφαλιστήρια συμβόλαια κτλ.

Τα στοιχεία που θα συγκεντρώνει το υπουργείο Οικονομικών από τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ θα τα διασταυρώνει με τα ακίνητα που δηλώνει ο φορολογούμενος ως κενά προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αδήλωτα ενοίκια.

Ο έλεγχος των τιμολογίων της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και των εταιρειών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας θα γίνεται δειγματοληπτικά. Για παράδειγμα, θα δίνει εντολή το σύστημα Taxis στη ΔΕΗ να στείλει τα ονόματα των πελατών της που καταναλώνουν κάθε δίμηνο ρεύμα αξίας άνω των 1.000 ευρώ. Για τη χρήση κινητών και σταθερών τηλεφώνων το ποσό πάνω από το οποίο θα ζητηθούν στοιχεία ενδέχεται να είναι τα 500 ευρώ, ενώ χαμηλότερο θα είναι το ποσό για δειγματοληπτικό έλεγχο κατόχων ακινήτων που καταναλώνουν νερό μέσω της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΔΑΘ κτλ.

http://www.energypress.gr/news/Sto-stohastro-ths-eforias-oi-ypshloi-logariasmoi-reymatos

No comments: