Friday 6 April 2012

Πληθώρα αιτήσεων για φωτοβολταϊκά στις στέγες

Σε έτος φωτοβολταϊκών για οικοπεδούχους και κατοικίες αναμένεται να αναδειχθεί το 2012, αφού συνεχίζεται αυξητικά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες που δέχεται η ΔΕΗ, οι οποία ήδη έχει δεχτεί πανελλαδικά περισσότερες από 3.000 αιτήσεις.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, εφαρμόζεται για συστήματα ισχύος μέχρι 10 κιλοβάτ που εγκαθίστανται σε ταράτσες, δώματα, βεράντες, στις στέγες χώρων στάθμευσης κ.λπ. που χρησιμοποιούνται - για κατοικία ή έδρα πολυ μικρών επιχειρήσεων.

Η εγκατάσταση

Σημειώνεται ότι φωτοβολταϊκά συστήματα ακόμη και σε μικρά εκτός σχεδίου οικόπεδα θα μπορούν να βάζουν στο εξής οι μικροεπενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αξιοποιήσει κανείς ένα μικρό οικόπεδο για εγκατάσταση ισχύος 100 κιλοβάτ, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει χιλιάδες μικροεπενδυτές σε όλη την Ελλάδα. Η κάλυψη θα μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50% του ακινήτου.

Παράλληλα απλοποιείται η διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες κτιρίων, καθώς αρκεί μια γνωστοποίηση στη ΔΕΗ. Εκιός αυτού, δίνεται η δυνατότητα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε προσόψεις κτιρίων, στέγαστρα, στέγες αποθηκών και χώρων στάθμευσης.

Στα εκτός σχεδίου

Οσον αφορά στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, λιγοστεύουν τα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας και αρκεί πλέον μια σύντομη περιγραφή των εκτελούμενων εργασιών. Επιπλέον χρειάζεται ένα τοπογραφικό διάγραμμα, υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου ότι το ακίνητο όπου θα εγκαταστήσει το σύστημα δεν βρίσκεται σε δάσος, ρέμα, αιγιαλό ή παραλία, και αποδεικτικό κοινοποίησης της παραπάνω υπεύθυνης δήλωσης στο Δασαρχείο ή σε όποια άλλη αρμόδια υπηρεσία.

Τέλος, στο εξής θα μπορεί πλέον κανείς να εγκαθιστά φωτοβολταϊκό σύστημα σε παραδοσιακούς οικισμούς ή διατηρητέα κτίρια, κάτι που μέχρι σήμερα απαγορευόταν.

(Ένθετο "Β & R Investment" της εφημερίδας "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 5/4/2012)

http://www.energypress.gr/news/Plhthwra-aithsewn-gia-fwtoboltaika-stis-steges

No comments: